Helyi közélet

2018.12.02. 15:31

Látványosan megújul a vízlépcső Tiszalökön

Tiszalök - A Kötiviép B Közép-Tisza Vidéki Vízépítő és Telekommunikációs Kft. 3,5 milliárdos beruházásban rekonstruálja a tiszalöki vízlépcsőt, mely biztosítja az Alföld főcsatornáinak vízellátását – olvasható a <a href="https://magyarepitok.hu/jelentos-felujitast-kap-az-orszag-egyik-legfontosabb-vizugyi-letesitmenye?fbclid=IwAR3yejuoR8kRtYra9J70OMt2psNUaQsQOrftQvT5xvlGTivyWn-k80DDX24" target="_blank" rel="noopener">magyarepitok.hu p</a>ortálon.

Tiszalök - A Kötiviép B Közép-Tisza Vidéki Vízépítő és Telekommunikációs Kft. 3,5 milliárdos beruházásban rekonstruálja a tiszalöki vízlépcsőt, mely biztosítja az Alföld főcsatornáinak vízellátását – olvasható a magyarepitok.hu portálon.

A fejlesztés célja a vízlépcső, mint kiemelt jelentőségű nagyműtárgy rekonstrukciója, amelynek révén a vízkészletekkel gazdálkodás feltételei javulnak.

Az 1950-es években felépített tiszalöki létesítmény az energiatermelés mellett duzzasztóműként is működik. Az építését az indokolta, hogy a Tisza szabályozása után a víz jóval gyorsabb lefolyása miatt időnként aszályok sújtották a mezőgazdaságot. A létesítmény másik kiemelt feladata biztosítani az Alföldet öntöző és ivóvízzel ellátó Nyugati és a Keleti főcsatorna friss vízellátását. Utóbbi adja Debrecen ivóvízkészletének jelentős részét.

A mostani fejlesztés tartalmazza a duzzasztómű, a hajózsilip, a medrek és partvédő művek, a mederelzáró kőgát, a parti létesítmények, a felvízi bal parti sólyatér csörlőzési rendszere, a vízerőműhöz csatlakozó létesítmények (terelőpillér, partfal, plató) rekonstrukcióját, valamint 86 ezer köbméternyi mederkotrást.

Tiszalökön a vízlépcső mellett egy másik jelentős fejlesztés is tart: az A-Híd újítja meg a tiszai hajók karbantartását biztosító sólyateret.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában