Helyi közélet

2018.12.21. 15:40

Megszépült a semjéni iskola

Kállósemjén - Százötvenmillió forintból korszerűsítették a volt miniszterelnök nevét viselő iskolát.

Kállósemjén - Százötvenmillió forintból korszerűsítették a volt miniszterelnök nevét viselő iskolát.

Még ránézni is jó érzés a megújult épületre, a frissen vakolt homlokzat messziről hirdeti, fontos dolgok történtek a néhai miniszterelnök nevét viselő Kállay Miklós Általános Iskolában. A tornateremben a kállósemjéni diákok már izgatottan várták, hogy az ünnepélyes átadáson műsorukkal megmutathassák tehetségüket.

– Jelentős állomás ez a mai átadó, hiszen kiválóan példázza az állam és az önkormányzat együttműködését a jövő generációjának érdekében. A kettő sok esetben összefog a gyermekek és a pedagógusok érdekében – mondta köszöntőjében Kovácsné Vidoven Ibolya Julianna. A Nyíregyházi Tankerületi Központ gazdasági igazgatóhelyettese kiemelte, a tulajdonos önkormányzatnak volt pályázati lehetősége és élt is vele, így az intézményben komfortos tanulási környezetet sikerült kialakítani, ami környezettudatosságával arra ösztönzi majd a benne tanulókat is, hogy egy kicsit másképp gondolkozzanak az őket körülvevő világról.

Állam és önkormányzat

– Az iskolafelújítás azoknak a gyerekeknek az életében hasznosul, akik Kállósemjén jövőjét jelentik. Annak az élhető és emberközeli településnek, mely nagyon gazdag múltjában is – kezdte köszöntőjét Seszták Oszkár. A megyei közgyűlés elnöke úgy fogalmazott, ez a beruházás is TOP-os forrásból valósult meg, s ismét bebizonyosodott, hogy az állam és az önkormányzatok kiválóan tudnak együttműködni. – Az iskolák itt maradtak, az állami fenntartás azonban megteremtette az esélyegyenlőséget, hogy a vidéki közoktatási intézmények is ugyanannyit fordíthassanak felújításra, mint a fővárosi intézmények, a saját forrás hiánya ne legyen akadálya a fejlődésnek, az épület tulajdonosai, az önkormányzatok pedig mindenhol jól használják ki a pályázati lehetőségeket – mondta a közgyűlés elnöke.

S ugyanezt emelte ki Román István is köszöntőjében. A megyei kormánymegbízott emlékeztetett rá, nagyon sok esetben a települések hitelt vettek fel és akár el is adósodtak annak érdekében, hogy az iskoláik fenntartását, működtetését és fejlesztését finanszírozni tudják.

– Ma már nem kell eladósodni az iskolák jövője miatt, a településeink megyeszerte kiválóan használták ki a pályázati forrásokat, így nemcsak a megye gyarapodik, de erősödik a vidék is, melynek megtartóképessége kiemelten fontos – mondta Román István, és egyben utalt a jövőre elinduló Magyar falvak programra, amelynek első évében 150 milliárd forint áll rendelkezésre az ötezer lélekszám alatti települések fejlesztéseinek megkezdésére. Ez új lehetőségeket nyit meg a vidék előtt – jelentette ki a kormánymegbízott.

Kerékpárút és bölcsőde

Az 1980-as években épült iskolát már nagyon fontos volt korszerűsíteni, s mint Belicza László polgármester mondta, ezzel a fejlesztéssel hatalmas lépést tett előre Kállósemjén.

A lépéseket dr. Simon ­Miklós országgyűlési képviselő is felidézte, hiszen utalt arra köszöntőjében, hogy éppen egy évvel ezelőtt avatták fel az iskola új konyháját, amely 50 millió forintból lett modernebb. Most pedig csaknem 150 millió forint jutott a homlokzat hőszigetelésére, újrafestésére, az épület ajtóinak és ablakainak cseréjére, valamint a fűtési rendszer teljes korszerűsítésére – sorolta az országgyűlési képviselő, majd bejelentette a következő lépést is.

– Elkezdődik a kerékpárút építése, valamint a bölcsődeépítési programban Kállósemjén 160 millió forintot nyert el arra, hogy jövőre felépülhessen a bölcsőde. Ha minden a tervek szerint halad, jövő karácsony előtt annak az átadását ünnepelhetjük – tette hozzá dr. Simon Miklós.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában