Helyi közélet

2019.01.13. 10:47

A bulvársajtó álhíre is téma volt

Baktalórántháza - Az egyházi eseményekről tudósító újságírók országos találkozóját a közelmúltban Érden rendezték meg.

Baktalórántháza - Az egyházi eseményekről tudósító újságírók országos találkozóját a közelmúltban Érden rendezték meg.

Az országos egyházi újságoknak is vannak tudósítóik, akik magukat sajtóapostoloknak nevezik. A közelmúltban immár XVII. alkalommal gyűlt össze az ország minden tájáról több mint negyven sajtóapostol a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége kezdeményezésére, és támogatásával háromnapos találkozót rendeztek továbbképzés, kapcsolatépítés és tapasztalatcsere céljából.

Bátor kiállással

Ezen a rendezvényen részt vett megyénkből a Baktalórántházán élő Némethné Csubák Éva is, aki nemcsak tudósítja az egyházi lapokat és a Kelet-Magyarországot, hanem aktívan részt is vesz a hitéletben mint a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének helyi elnöke.

– Két éve a Magyar Kurír szakmailag támogatja ezt a programot. A sajtóapostolok olyan elkötelezett emberek, akik 10–20-25 éve írják, szerkesztik plébániájuk, egyházmegyéjük honlapját, újságát, illetve részt vesznek sajtóreferensként, munkatársként egyházmegyéjük, megyéjük, szerzetesrendjük kommunikációs feladataiban. Voltak még résztvevők a történelmi Magyarország területéről, a Délvidékről, a Vajdaságból és a Felvidékről is – mesélte a találkozóról szerkesztőségünknek Némethné Csubák Éva. – A találkozó színhelye az Érden lévő Regina Mundi Ciszterci Nővérek Apátsága volt, ahol csodálatos környezet fogadta az oda utazókat.

– A Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye képviseletében öten vettünk részt a rendezvényen. A sajtóapostolok vendége volt Erdő Péter bíboros, prímás, az Esztergom–Budapesti egyházmegye érseke is, aki arra buzdított bennünket, hogy bátor kiállással merjük képviselni magunkat.

– Útmutatást adott ahhoz, miben számít az egyház a sajtóapostolok munkájára. Az érsek úr szerint „az evangélium hirdetésének útja mindenekelőtt a tanúságtétel”, s arra figyelmeztetett bennünket, hogy a keresztény tanúságtételeket mindig konkrét élethelyzetekre vonatkoztatva kell megfogalmazni, ami az adott terület alapos ismeretét követeli meg a tudósítótól, hiszen ő az, akin keresztül az adott szakmai kérdés eljut a nyilvánossághoz.

– A gazdag programok között – rangos előadók közreműködésével – szó volt többek között a médiában egyre inkább tért hódító álhírekről, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról, az interjúkészítés rejtelmeiről.

– Betekinthettünk a ciszterci nővérek mindennapjaiba, lelki épülésünket pedig mind a két napon bensőséges misével koronáztuk meg – tette hozzá a KÉSZ baktalórántházi elnöke.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában