Helyi közélet

2019.01.03. 07:58

Az újévi fogadalmak a kezdeti lelkesedés után gyakran a hétköznapok darálójába vesznek

Nyíregyháza - Időtlen időkre visszatekintő szilveszteri hagyomány az újévi fogadalom, amit az óesztendőt búcsúztatva, illetve az újév első perceibe lépve fogalmaz meg az ember önmagának, esetleg másoknak. Mert mikor máskor fogadkozhatnánk szívesebben, mint éppen az év utolsó napján, amikor valami végérvényesen lezárul, utat, teret és időt engedve valami újnak.

Nyíregyháza - Időtlen időkre visszatekintő szilveszteri hagyomány az újévi fogadalom, amit az óesztendőt búcsúztatva, illetve az újév első perceibe lépve fogalmaz meg az ember önmagának, esetleg másoknak. Mert mikor máskor fogadkozhatnánk szívesebben, mint éppen az év utolsó napján, amikor valami végérvényesen lezárul, utat, teret és időt engedve valami újnak.

Amint azt Babits Mihály az Ősz és tavasz között című versében olyan igézően megfogalmazta: „s mint únt homokját a homokóra, hagyja gondját az ó év az újra. Mennyi munka maradt végezetlen! S a gyönyörök fája megszedetlen…”Fő a spontaneitás

A lehetőségek új időszakába lépve lapunk is utánanézett a fogadalmainknak, remélve, hogyha az ólom- vagy gyertyaöntés ma már nem is az erősségünk, azért talán még fogadkozunk olykor-olykor.

– Az új év a legtöbbek számára az új szokások kialakítására tett fogadalmakkal kezdődik, melyek a kezdeti lelkesedés után a hétköznapok darálójába vesznek. Én sem vagyok sokkal különb, például ami az egészséges életmódra tett fogadalmakat illeti, de évről évre tudatosabban tervezek és tűzök ki célokat – árulta el érdeklődésünkre Fekete Éva. A nyíregyházi Labor Café vezetője hozzátette: a célok nélküli élet egy kormányos és kapitány nélküli hajó, ahogy a legnagyobbak mondják.

– Anyaként és a szakmám, egyben szenvedélyem miatt sem csak magamért tartozom felelősséggel – bár a személyiségemre inkább a spontaneitás és a megvalósítás jellemző –, jó kapitányként előre megcélzom a nagyobb kikötőket. Ez az év a mesterdiploma megszerzéséről fog szólni és a Labor Café adománygyűjtő nagyköveteinek toborzásával, képzésével telik, de 2019-re tervezem a könyvem befejezését is. A magánéleti céljaim a lehető legegyszerűbbek, mégis a legnagyobb kihívást jelentik: egészségesen élni, sokat pihenni, a lehető legtöbbet a szeretteimmel lenni, nem aggódni, nevetni, jót és jól tenni minél több emberrel.

Esze Géza, Vásárosnamény közismert fafaragója már régen nem fogadkozós ember, de kitűzött célok, új tervek nélkül szinte soha nem lép be az új esztendőbe. Így volt ez legutóbb is: elsőként azt szögezte le, hogy tovább kívánja 2019-ben is növelni a fafaragásai számát.

Legalább a háromnegyedét

– Jóni János barátommal, aki ugyancsak mestere a faragásnak, elhatároztuk, hogy az idén új kiállítással lepjük meg a közönséget és nemcsak Vásárosnaményban. Ezúttal szeretnénk eljutni Kisvárdára és Nyíregyházára is a munkáinkkal. Ezen kívül természetesen ott akarunk lenni a városom Zoárd-napi Sokadalmán, s reméljük, falunapot se tartanak nélkülünk. Ha csak a háromnegyede megvalósul mindennek, én már elégedett leszek – sorolta nevetve és a végén férfiasan „megvallva”, hogy az utóbbi időben egy vissza-visszatérő konkrét fogadalmat azért mégiscsak tesz. Szívesen leadna a súlyából úgy 4-5 kilogrammot, mert nincs az a férfiember, aki boldogan mutatkozna a strandon a télen felszedett úszógumijával.

– Én nemrég munkahelyet váltottam, és nagyon remélem, hogy több idő és energia marad majd a szeretteimre – ezt már egy nyíregyházi anyuka, Soltész-Hegedűs Ildikó mondta el, aki – mint a legtöbb nő – elhatározta azt is, hogy innentől jobban odafigyel magára, az életmódjára. – Többet mozgok, egészségesebb ételeket eszem, és minden évben kipróbálok valami új élményt: ez lehet sport, utazás – tette hozzá Ildikó, akinek még egy fontos dolog van az idei elhatározás-listáján, az pedig a türelmesség, s annak gyakorlása.

KM


Készítsünk terveket

– Az újévi fogadalmak nagy része már januárban kifullad. Merthogy legalább három hétnek kellene eltelnie ahhoz, hogy egy tevékenység szokássá váljon. De probléma az is, hogy minden elhatározást komoly, átgondolt tervezésnek illene megelőznie. Hirtelen elhatározásból keveseknek sikerül véghez vinni a céljaikat – tájékoztatta lapunkat Németh Éva, a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályának pszichológusa. – Az újévi fogadalmakat afféle gyermeki csodaváráshoz tudnám hasonlítani. Az elhatározásunk sikere nem egy dátumtól függ, hanem tőlünk. Egy realitások nélkül kitűzött cél elbukása hatalmas lelkiismeret-furdalással párosulhat, a rosszul vagy egyáltalán nem előkészített fogadalmak ráadásul negatívan hathatnak az érzésvilágunkra is. Készítsünk terveket, határozzunk meg mérföldköveket és időpontokat; a tudatos felkészülés lesz a siker kulcsa – hívta fel a figyelmet a pszichológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában