Helyi közélet

2019.01.31. 17:27

Éves ülést tartott a megyei tűzmegelőzési bizottság

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Január 30-án tartotta éves ülését a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Tűzmegelőzési Bizottság, amelyen az elmúlt év tevékenysége mellett az idei év főbb feladatait tárgyalták meg a tagjai.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Január 30-án tartotta éves ülését a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Tűzmegelőzési Bizottság, amelyen az elmúlt év tevékenysége mellett az idei év főbb feladatait tárgyalták meg a tagjai.

A szerda délelőtti ülést Nagy József tűzoltó ezredes megyei igazgatóhelyettes nyitotta meg. Immár második alkalommal köszönthette Román Istvánt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottját a hat éve megalakult bizottság élén, aki társelnökként segíti a szervezetben a tűzmegelőző tevékenységet. A kormánymegbízott és az ezredes is kiemelte, hogy tovább erősödött a megelőző munka, így a lakossági tájékoztatók mellett, több gyakorlati bemutatón és fórumon hívták fel a tűzmegelőzés fontosságára a figyelmet.

Leskovics Zoltán tű. alezredes, a bizottság ügyvezető elnöke ismertette a Területi Tűzmegelőzési Bizottság 2018-ban elvégzett munkáját. Elmondta, hogy az éves munkatervnek megfelelően hajtotta végre a szervezet a megelőzésre irányuló feladatait, amelyben többek között a szén-monoxid-mérgezéssel, a szabadtéri égetéssel, az aratással, a mustgáz mérgezéssel kapcsolatos tudnivalókat osztották meg a lakossággal.

Az alezredes kiemelte, hogy a lakástüzekkel kapcsolatos adatok egyértelműen azt mutatják, hogy tudatosabb életvitellel, a szén-monoxid érzékelők megfelelő alkalmazásával és a megfelelő jogi környezet kialakításával jelentősen csökkenthető a tragédiák száma. A következő időszak egyik fő feladata a füstérzékelők beszerzésének, elhelyezésének mind szélesebb körben történő propagálása lesz.

A megelőző munkában nagyon fontosnak tartja az emberek szemléletváltásának, valamint a személyes felelősségérzetének erősítését. A „Ne gyújtsa! Gyűjtse szelektíven!” - előző év szeptemberében indult - országos kampány kapcsán a bizottság több alkalommal a médiumokon keresztül, lakossági fórumok és iskolai előadások tartásával hívta fel a megye lakosságának figyelmét a tűzvédelem mellett, az élet védelmére. Az év folyamán kiemelt feladatként kezelte a testület a tűzeseti halálestek és személyi sérülések megelőzésének feladatait.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság Alkotói Pályázatára, hat kategóriában összesen 80 pályamű érkezett a megyei bíráló bizottsághoz. A kategóriák megyei első, második és harmadik helyezettjei, összesen 13 díjazott kapott központi elismerést. Nyolcvanöt megyei rendezvény helyszínén volt jelen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzmegelőzési Bizottság, ahol szóróanyagokkal és bemutatóval hívták fel a lakosság körében a figyelmet a tűzmegelőzés fontosságára. A lakástüzek megelőzésével kapcsolatban több helyszínen tűzoltási bemutatót tartottak az erre a célra kialakított tűzkonténer felhasználásával.

2019-ben pedig a már említett feladatok mellett még szélesebb körben kívánják a megelőzést erősíteni- hangzott el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Tűzmegelőzési Bizottság éves értekezletén.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában