Helyi közélet

2019.01.06. 09:13

Győztesünk a torták mestere

Nyíregyháza - Hetei Cintia a nagymamájától leste el a konyhai praktikákat.

Nyíregyháza - Hetei Cintia a nagymamájától leste el a konyhai praktikákat.

Receptversenyünk győztese, aki egy 25 ezer forintos vásárlási utalványt kapott ajándékba, valójában a torták mestere, de nem csak a sütő mellett mozog otthonosan, ugyanis főzni is nagyon szeret. Ez persze nem csoda, hiszen náluk sem esett messze az alma a fájától. Vagy csak egy kicsit, Hetei Cintia ugyanis nem az édesany­jától, hanem szakács nagymamájától leste el a konyhai praktikákat.

Az újítások híve

– Mindig is érdekelt, mi hogyan készül, sokat sertepertéltem nagyi mellett, de amíg ő a hagyományos konyha híve, és arra is ügyel, hogy az étel minél egyszerűbben készüljön el, én mindig azt figyelem, hogyan tudnék újítani – mesélte lapunknak.

– Szerintem minden családban elhangzik időnként ez a kérdés: na, most akkor mit főzzünk? A legtöbb háziasszonynak van egy 15–20 ételből álló menüsora és az abban szereplő fogásokat váltogatják, én viszont arra törekszem, hogy ezek új formában kerüljenek az asztalra – mindig örömmel látom, amikor a családtagjaim rácsodálkoznak, hogy miből mit lehet kihozni.

– Szívesen használom a külföldi konyha fűszereit, legutóbb például a tikka masalát próbáltam ki, az így elkészített csirke pedig mindenkinek ízlett. Apukámmal könnyebb dolgom van, mert ő szívesen megkóstolja az egzotikus ízeket, anyukám inkább a hagyományos ételeket szereti, a testvérem és a párja pedig az egészséges táplálkozás híve, így erre is figyelek és például szénhidrátcsökkentett alapanyagokat használok.

A családnak nincs rossz dolga

Cintia természetesen az ünnepi menühöz is hozzájárult. – Volt húsleves, halászlé, sült húsok és persze töltött káposzta, én a sütikért feleltem. Készítettem egy epres-vaníliás tortát karácsonyi díszítéssel, és hólabdát is sütöttem, de szilveszterre is csináltam egy tortát. Imádok foglalkozni velük!

Az alapokat videókból és televíziós gasztroműsorokból sajátítottam el, de ezeket azért is szeretem, mert sok olyan apróságot is ellesek, ami megkönnyíti a munkát. Korábban szinte mindig fondantburkolatot készítettem, mostanában viszont azzal próbálkozom, hogy kívülről is krémmel vonom be a tortát, bár az az igazság, hogy időnként még elakadok ezzel. Habtejszínes-mascarpónés bevonatot készítek, egyrészt mert nagyon krémes, másrészt mert ha elkészül, nem lesz töredezett – mesélte Cintia, akinek ha ehetnékje támad, palacsintát csinál, de szívesen süt fánkot is.

– Ha rajtam múlna, éhen halna a család – mondja nevetve, majd az okot is elárulja. – Fogtechnikusként dolgozom, így kiszámíthatatlan, hogy mikor érek haza, ezért a sütésre-főzésre csak hétvégén jut időm.

– Ennek ellenére a családtagjaimnak nincs rossz dolguk, hiszen legyen szó ételekről, sütikről vagy tortákról, mindent rajtuk „próbálok ki”, sőt, sokszor rendelnek is tőlem fogásokat, és még soha nem panaszkodtak – mondja a fiatal lány, aki a kreativitását nem csak a konyhában éli ki: nagyon szívesen fest és rajzol, a kézügyessége pedig a torták díszítésén is megmutatkozik.

- SZA -


A győztes recept

Grillezett hal fokhagymás, sajtos, tejfölös burgonyaszeletekkel

Hozzávalók: a halhoz: 4 vastag halszelet, 2 gerezd fokhagyma, 4 ek. olaj, 1 citrom leve, 1 csokor petrezselyem, só, bors. A körethez: 5 db burgonya, 10 dkg vaj, 5 ek. reszelt parmezán, 1 ek. tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 3 ek. apróra vágott petrezselyemzöld.

Elkészítés: Az olajat a citromlével, zúzott fokhagymával, petrezselyemmel, sóval és borssal összekeverjük, ezzel megkenjük a halszeletek mindkét oldalát, majd 1-2 óráig állni hagyjuk. 10-15 percig grillezzük, közben egyszer megfordítjuk. A burgonyát megmossuk, vastag szeletekre vágjuk és puhára főzzük. A zúzott fokhagymát elkeverjük a vajjal, a sóval, a borssal, belekeverjük a parmezánt, az apróra vágott petrezselyemzöldet és a tejfölt. A főtt burgonyáról leöntjük a vizet, egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, majd ráöntjük a sajtos-tejfölös krémet és 220 fokon 10-15 percig sütjük. Ezt tálaljuk a hal mellé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában