Helyi közélet

2019.02.19. 12:30

Érdemes várni a márciust

Nyíregyháza - Folytatódik a Többszemközt és a Művészasztal is.

Nyíregyháza - Folytatódik a Többszemközt és a Művészasztal is.

Az irodalomkedvelők három fix programot már most rögzíthetnek a naptárjukban: 5-én Márai Sándort idézik a Bencs villában, 19-én ugyanott Gáspár Tibor színművésszel beszélget Kováts Dénes, 28-án pedig következik a Művészasztal 9. estje, ahol Vida Gábor lesz a vendég.

Márai, Gáspár, Vida

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 21-én hunyt el Márai Sándor, a különös életutat bejárt író. Rá emlékeznek az „Eltűnni hangtalanul…” című esten március 5-én délután a Bencs villában. Korának legismertebb és legelismertebb írói közé tartozott, ám amikor elhagyta hazáját, tudatosan kiiktatták műveit a hazai irodalmi életből, haláláig a nevét is alig ejtették ki. Napjainkban ismét népszerű, sokan olvassák regényeit éppúgy, mint naplóit, sorra filmesítik meg műveit. A Bencs Irodalmi Estek keretében életútjának fontos eseményei villannak fel.

Két héttel később az ismert színművész, Gáspár Tibor lesz a Többszemközt vendége. A Jászai Mari-díjjal és Érdemes művész címmel is kitüntetett művész 2003 és 2012 között szabadúszóként volt a nyíregyházi színház tagja, a közönség számos szerepben láthatta, így többek között a Tizenkét dühös ember, a My Fair Lady, a Móricz szerelmei, a Lear király, a Csárdáskirálynő, az Aranycsapat, A hazug és a Sirály című darabokban is játszott. A villában pályájáról, a színész lét örömeiről és nehézségeiről, de érdekes hobbijairól is beszél majd.

Március 28-án folytatódik a Művészasztal, a sorozat 9. estjének vendége a kortárs magyar irodalom egyik népszerű szerzője, Vida Gábor író, a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztője lesz, az est során az Egy dadogás története című Vida-regényből színpadra állított jeleneteket láthatnak az érdeklődők. Az est háziasszonya Kováts Judit író, a színpadi jeleneteket Kosik Anita rendezi.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában