Helyi közélet

2019.02.20. 17:51

Kommunizmus, oldalnézetből

Nyíregyháza - Megtudjuk, mitől hiteles valaki: mert a fontos értékekért minden helyzetben kiáll.

Nyíregyháza - Megtudjuk, mitől hiteles valaki: mert a fontos értékekért minden helyzetben kiáll.

Mintegy százmillió ember a földön – a szám­adat akkor válik különösen riasztóvá, ha hozzátesszük, hogy körülbelül ennyi áldozatot szedett a kommunizmus az egész földgolyón a korszak fekete könyve szerint. Kelet-Európában mintegy egymillióra tehető az áldozatok száma, de még ez az egyszázadnyi szenvedés és gyötrelem is rendkívül számottevő. Ezért is fontos, hogy február végéhez közeledve emlékezzünk az ismert vagy gyakran éppen ismeretlenül, név nélkül pusztulásra ítélt áldozatokra. Legközelebb február 21-én, azaz holnap 18 órától vehetünk részt egy múltidéző eseményen a Krúdy Art Moziban, ahol az elhangzó előadást, illetve közönségtalálkozót a hely szelleméhez illően mozgóképsorok is színesítik.

Körbejárni, ami fontos

– Régi elképzelésünk volt, hogy a Váci Mihály Kulturális Központ főleg művészfilmek bemutatására szakosodott moziegységét a tanulás egyfajta színterévé is tegyük – vezette fel a részleteket, az esemény egyik ötletgazdája, a Nyíregyházi Egyetem tanára, Dr. Drabancz M. Róbert. – Az egyik lehetséges módja mindennek az volt, hogy a vetítéseken túlmenően valamivel többet nyújtva reagáljunk a társadalmi eseményekre, múltunk szeleteire. Az ünnepek mentén haladva, eldöntöttünk, hogy időnként körbejárjuk, ami nekünk, magyaroknak, egyszersmind kelet-európaiaknak fontos, körbebástyázva az ünnepnapokat sokrétű, reprezentatív rendezvényekkel. Ilyen a kommunizmus áldozatainak emléknapja, ami ráadásul olyan időpontra is esik, amikor az emberek szívesebben járnak moziba. Ahogy már korábban is tettük, némiképp követjük a „két előadás, két film” tematikát, amit egy kamarakiállítással is megfejelünk. Az utóbbi azért is lényeges, mert a vendég szívesen olvasgat egy mozi előterében, amíg a műsorkezdésre várakozik.

– Mivel az egyik kedvenc területem a filmkultúra, elsőként néhány szót ejtek majd azokról a magyar filmekről, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a Gulág-tematikához. Hosszú agyonhallgatás után ez volt ugyanis a rendszerváltás idejének első olyan közös témája, amelyik a kollektív emlékezet nagy zsákját felhasítva más fontos kérdéseket is szóba hozott. Kibukott belőle Erdély, a málenkij robot és természetesen a doni tragédia, hogy évekkel később a kimondhatóság újabb hullámait hívja elő egyre nagyobb számban.

Igazság és szeretet

A bemutatandó filmjeinket pedig nem csupán a témához választjuk: igyekszünk innen, a térségünkből, a megyéből, Kárpátaljáról, de akár egy kicsit távolabbról is megnyerni egy-egy alkotót. Éppen ezért az előadásom után Pilló Ákos nyíregyházi filmes Elrabolt évek nyomában című dokumentumfilmjét mutatjuk be a közönségnek. Ezt követően, körülbelül 19.15 órától pedig egy különleges vendéget köszönthetünk köreinkben. Zágoni Balázs kolozsvári születésű író, kritikus, szerkesztő látogat el hozzánk, és nem csupán megnézhetjük a 10 évig készült A püspök reggelije – Márton Áron első ötven éve című dokumentumfilmjét, de alkalmunk lesz beszélgetni is az alkotóval. A filmben bemutatott erdélyi katolikus püspök élettörténete azért lehet fontos a számunkra, mert miközben püspökségének jelentős része fogságban telt, soha nem téveszti szem elől munkája két legfontosabb célját: az igazság és a szeretet védelmezését.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában