Helyi közélet

2019.02.28. 08:41

"Senki nem lopott el egy fillért sem" - Bíróság elé állt Rakamaz volt polgármestere

Rakamaz, Debrecen - Költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási, számadási, tájékoztatási kötelezettsége elmulasztásának bűntette miatt felfüggesztett börtönbüntetésre, illetve pénzbüntetésre ítélt négy vádlottat, köztük Rakamaz volt polgármesterét az első fokon eljáró Debreceni Járásbíróság.

Rakamaz, Debrecen - Költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási, számadási, tájékoztatási kötelezettsége elmulasztásának bűntette miatt felfüggesztett börtönbüntetésre, illetve pénzbüntetésre ítélt négy vádlottat, köztük Rakamaz volt polgármesterét az első fokon eljáró Debreceni Járásbíróság.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, az első- és a másodrendű vádlott és védője fellebbezett.

Határidőre nem készült el

Dobó Dénes szóvivő elmondta: a vádlottak egy 660 milliós állami támogatás megtartása érdekében valótlan elszámolást nyújtottak be, ezért a bíróság Farkas Ernő elsőrendű vádlottat, Rakamaz volt polgármesterét két év, négy évre felfüggesztett, A. P. másodrendű vádlottat egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, B. K. harmad- és B. S. negyedrendű vádlottat 540-540 napi tétel pénzbüntetéssel sújtotta – egy nap összegét 3000 forintban állapították meg.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) versenyképes turisztikai termék- és attrakciófejlesztésre tett közzé felhívást, amelyre az önkormányzat 2008 áprilisában projektjavaslatot nyújtott be. Az NFÜ 2010 januári döntése értelmében Rakamaz vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A projekt elszámolható 658 millió forintos költségéhez 520 millió forintot meghaladó támogatás volt nyújtható. Ezt a támogatási szerződést 2012. november végén módosították, a tervezett főösszeg 666 millióra, a támogatás mértéke 526,4 millióra emelkedett. A beruházás kivitelezésébe három céget vontak be, majd a beruházást úgy jelentették készre, a teljesítést pedig úgy igazolták, hogy a kivitelezést az építési szerződésben vállalt minőségben és határidőben nem készítették el. A bíróság szerint minden vádlott tudott arról, hogy valótlan tartalmú adatokat tartalmaznak a projektelemek átadásának lezárásáról készült jegyzőkönyvek és egyéb iratok.

Így látja a volt polgármester

Az elsőfokú ítélet után megkérdeztük Farkas Ernőt, aki így reagált: – Leginkább az keserít el, hogy sokan csak a politikacsinálás eszközének tekintik az ügyet, és semmit sem érzékelnek abból a szándékból, amit tulajdonképpen a bírósági ítélet is kimondott: akkor is Rakamaz érdekét tartottam szem előtt, amikor ez a támadható helyzet előállt. A tárgyalás során az ügyész, és később a bíróság is hangsúlyozta, hogy senki nem lopott el egy fillért sem, a projektből nem vettünk ki pénzt. Aki ebbe az irányba igyekezett elferdíteni a tényeket, hazugságot terjesztett. A bíróság felrótta, hogy a projektről olyan valótlan okiratot állítottunk ki, amely azt bizonyította, hogy a beruházás megvalósult. Ehhez csak annyit, hogy az önkormányzat azért kényszerült bele ilyesmibe, mert különben vissza kellett volna fizetni a teljes összeget.

MTI/KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában