Helyi közélet

2019.02.26. 13:31

Sport helyett kávézva, dohányozva, beszélgetve vezetjük le a munkahelyi feszültséget

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Tízből hárman váltottak már állást túlzott munkahelyi stressz miatt.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Tízből hárman váltottak már állást túlzott munkahelyi stressz miatt.

Bár a sportolás bizonyítottan jobb stresszoldó, a magyar munkavállalók többsége továbbra is inkább kávézva, dohányozva és beszélgetve vezeti le a munkahelyi feszültséget. Többek között ez derült ki a profession.hu legfrissebb reprezentatív kutatásából, mely több mint ezer személy megkérdezésével készült.

Kevesen választják a sportot

A napi négy órát dolgozó munkavállalóknak 27 százaléka vallotta, hogy egyáltalán nem stresszes a munkája. Ezzel szemben a 8 órás munkakörben dolgozónak csupán 9 százaléka találja stresszmentesnek a feladatait. A 8 órában foglalkoztatottak 20, a 6 órában dolgozók 24 százaléka a vezetőit jelölte meg elsődleges stresszforrásként, míg a szabadúszók, vállalkozók életében az ügyfelek, partnerek a legnyomasztóbbak (32 százalék). A túlzottan stresszes munkahely gyakran menekülésre készteti a munkavállalót: tíz munkavállalóból hárman váltottak már állást emiatt. Ez nagyon magas arány, ami jellemzően a 40–49 év közötti alkalmi munkákat végzők körében jellemző.

Úgy tűnik, hogy instant megoldásként a munkavállalók 39 százaléka inkább kibeszéli magából a konfliktust, és ezzel enyhíti a belső feszültséget. Egészségesebb módja lenne a stressz kezelésének a sportolás, ugyanakkor a tavaly mért 24 százalékhoz képest most még kevesebben, mindössze a válaszadók 21 százaléka mozog kifejezetten ilyen célból. Szintén csökkent, de még mindig magasabb azok aránya, akik a kávézást (28 százalék) és a dohányzást (20) részesítik előnyben. Mind­emellett a munkavállalóknak alvásból is kevés jut: 67 százalékuk átlagosan 6-7 órát alszik naponta, 20 százalékuk ennél is kevesebbet.

A stresszfaktort csökkentő pihenőidővel sem állunk jól: a válaszadók több mint felének (55 százalék) nincs pihenőideje, 13 százalékuknak van, de nem tartják be azt. Azok, akiknek van és be is tartják, azoknál a cégeknél a munkavállalók körében is alacsonyabb a stresszesek aránya. Figyelmeztető adat azonban, hogy a munkavállalók 13 százalékának volt már valamilyen betegsége, tartós egészségkárosodása, ami a munkahelyi stressz miatt alakult ki.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában