Helyi közélet

2019.04.05. 07:19

"Nem kívánom senkinek azokat az átvirrasztott éjszakákat" - Csak azért, mert eddig nem voltál allergiás, még lehetsz...

Nyíregyháza - A napfénynek és a meleg időjárásnak köszönhetően virágoznak a fák, ez a legtöbb embernek öröm, az allergiásoknak viszont kevésbé. A nyír pollenkoncentrációja már elérte a magas szintet, a következő időszakban pedig a pollenterhelés tovább nő majd – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ előrejelzéséből.

Nyíregyháza - A napfénynek és a meleg időjárásnak köszönhetően virágoznak a fák, ez a legtöbb embernek öröm, az allergiásoknak viszont kevésbé. A nyír pollenkoncentrációja már elérte a magas szintet, a következő időszakban pedig a pollenterhelés tovább nő majd – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ előrejelzéséből.

A platán pollenszórása is egyre többfelé érheti el a közepes szintet, esetenként magas is lehet. Helyenként magas lehet a fűz, a kőris, a juhar szórása, illetve a ciprus- és tiszafafélék pollenje általában közepes koncentrációban van jelen.

A tüsszögés, orrfolyás egyértelmű jele az immunrendszer túlműködésének, az pedig nem korhoz kötött, hogy mikor alakul ki az allergia. Dr. Csajbók Valéria allergológus, pulmonológus lapunknak elmondta: továbbra is tendencia, hogy nemcsak az allergiás betegek száma, hanem azoké is nő, akik már csak akkor mennek orvoshoz, ha súlyos az állapotuk.

– Nem kívánom senkinek azokat az átvirrasztott éjszakákat, amit a szakadatlan orrfolyás, szemviszketés miatt éltem át napokig. A tünetek megtévesztésig hasonlítottak az influenzához, ezért egy banális február végi megfázásnak tituláltam az egészet. Aztán azt vettem észre, hogy egy időre állandósul az állapot, majd hirtelen vége szakad, és egy év múlva napra pontosan újra megkínoz. Ma már tudom, hogy éppen addig tartottak a tünetek, amíg a mogyorófa virágzott. Szerencsére semmi másra nem lettem érzékeny azóta, a rettegett gyom – a parlagfű – sem fog ki rajtam, viszont a kritikus időszakban a bőröm szenzitívebb és ekcémás foltokkal is kínlódom – mesélte Bódi Marianna, akiben az első évben fel sem merült a gyanú, hogy az évente ugyanabban az időszakban visszatérő tüsszögése, légzésproblémája sajnos légúti allergia is lehet. A teszt igazolta az immunrendszer fokozott működését, a betegséggel járó tünetekkel azóta megtanult együtt élni, az allergiája gyógyszerekkel jól karbantartható. Ma sem érti viszont, hogyan történhetett vele mindez 38 évesen, hogy középkorúként „állt be” az allergiások táborába.

Bármikor felbukkanhat

Korunk népbetegsége nem válogat, s bizony 40 év körül is megjelenthet, minden előjel nélkül, váratlanul, azoknál is, akik soha nem voltak azelőtt semmire sem érzékenyek.

– Hihetetlen, de akár 70 évesen is felütheti a fejét korunk leg­gyakoribb betegsége, ennek genetikai háttere van: ugyanis az allergiás szülők gyermekének 30 százalék esélye van arra, hogy ugyanaz az allergiája alakuljon ki, ha mindkét szülő beteg, ez a kockázat 50-70 százalékra tehető. A tudományos kutatások alapján ennél a betegségcsoportnál megfigyelhető a genetikai halmozódás – mondta dr. Csajbók Valéria allergológus, pulmonológus, s hozzátette: továbbra is tendencia, hogy bár emelkedik az allergiás betegek száma, növekedik azoké is, akik későn, már csak akkor észlelik a betegséget, ha az állapotuk súlyos.

– Az idén a korai meleg időjárással egy időben elkezdődött az allergiaszezon, áprilistól egyre többféle pollennel küszködnek a pollenérzékenyek, a kíméletlen tünetek egészen nyár végéig fennmaradnak, sőt ősz közepéig is magas lehet egyes növénypollenek levegőben mért koncentrációja – jegyezte meg a doktornő. – Addig is a legfontosabb az orvosi terápiák szigorú betartása, mint minden más betegséget, komolyan kell venni ezt is, s időben elkezdeni a gyógyszerszedést. Az egyén életmódja, környezete is befolyásolja életminőségét, nekünk, orvosoknak pedig arra kell figyelnünk, hogy nincs két egyforma allergiás beteg, mindenkinél egyedi kezelést állítunk be.

Átmeneti javulást hoznak

– Az allergiás időszakban valóban megnő a kereslet az antihisztamin tartalmú készítmények, az orrspray-k, a szemcseppek, a tabletták iránt, több fogy a kalciumból is – mondta el érdeklődésünkre dr. Zajácz Tamás. A nyíregyházi 100 éves Patika tulajdonosa hozzátette: tapasztalataik szerint április közepétől keresik aktívan az allergia elleni készítményeket. – Főként a vény nélkül kaphatók fogynak. Az, hogy melyiket választják a vásárlók, nagyban függ attól, mit reklámoznak a televízióban vagy mi vált be korábban. Ha nem enyhülnek a tünetek, addig próbálkoznak, míg meg nem találják a számunkra leghatásosabb tablettát, orr­spray-t, szemcseppet – mondta a szakember, aki kiemelte: az allergiagyógyszereknél nem szabad megkerülni a szakorvosokat.

Felmérik a betegszámot

Feltérképezik a hazai allergiás betegeket az Európai Unióban, így Magyarországon is.

Az idén ősszel tízezer embert keres fel a Központi Statisztikai Hivatal, a válaszadás önkéntes lesz. A program az Európai lakossági egészségfelmérés része, és minden tagállam számára kötelező. A legutóbbi, 2014-es felmérés során a szénanáthások aránya 14,7 százalék volt, szemben az EU-s átlag 17 százalékkal. Egyes becslések szerint már körülbelül kétmillió allergiás ember él Magyarországon. A hazai patikákban az elmúlt 5 évben 6,5 százalékkal nőtt meg az allergia tüneteit enyhítő gyógyszerek iránti kereslet – írja a Világgazdaság.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában