Helyi közélet

2019.04.05. 15:44

Tudatos fogyasztók lesznek

Nagykálló - Az országban ötvenhetedikként, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig ötödikként vehette át a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címről szóló elismerő oklevelet a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakközépiskolája.

Nagykálló - Az országban ötvenhetedikként, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig ötödikként vehette át a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címről szóló elismerő oklevelet a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakközépiskolája.

Éljünk tudatosan!

– Fogyasztói társadalomban élük, és sokan azt hiszik, minél több dolgot halmoznak fel, annál boldogabbak lesznek, ám ennek éppen az ellenkezője az igaz: a vásárlás okozta boldogság gyorsan elmúlik – mondta Péter István, az intézmény igazgatója, aki Josef Millert idézte: ,,Az vagy, és az leszel, amit eszel, iszol, olvasol, látsz, hallasz, gondolsz, megcselekszel folyamatosan. A testi és szellemi táplálékod határozza meg, hogy milyen a jelened, s hogy milyen lesz a jövőd.”

– Ha megfeledkezünk a fenntarthatóságról és feléljük az erőforrásainkat, nem lesz, amit az unokáinknak továbbadhatunk, pedig a Földet tőlük kaptuk kölcsön. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tudatosan éljünk: úgy, hogy a lehető legkevesebb kárt okozzunk a környezetünknek. Nagy kérdés, hogy ez a szemlélet tanulható/tanítható-e? Mi azt valljuk, hogy igen, de csak akkor, ha megtaláljuk azokat a módszereket, amelyekkel felkelthetjük a fiatalok érdeklődését, és elérhetjük, hogy az itt hallottakat beépítsék a mindennapjaikba. Nekem jók a tapasztalataim: a diákjaink érdeklődőek és igyekeznek szem előtt tartani a szakemberektől hallott jó tanácsokat – mondta Péter István.

Ösztönzés és elismerés

– A pályázatot a szaktárca 2016 őszén írta ki először, mert egyrészt ösztönözni szerette volna az oktatási intézményeket, másrészt díjazni azokat az iskolákat, amelyek felismerik a fogyasztóvédelem fontosságát, és beépítik az oktatási programjukba – mondta Keszthelyi Nikoletta. A fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár hozzátette: a fogyasztóvédelem kötelező jelleggel nem jelenik meg az iskolai tananyagban, ám alternatív módon beépíthető: a díjazott intézmények éppen ezt teszik annak érdekében, hogy a fiatalokat tudatos fogyasztóvá neveljék.

– Ez azért különösen fontos, mert ők azok, akik az internetet használva a vásárlásaik nagy részét már az online-térben bonyolítják, így tudniuk kell, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk. Ebben nagy segítséget jelentenek azok az előadások, amelyeket a fogyasztóvédelmi szakemberek és a rendőrség munkatársai tartottak nekik és felhívták a figyelmüket a netes vásárlás buktatóira, de az árubemutatók jelentette csapdákra vagy az adatvédelemmel összefüggő problémákra is. Hatékony fogyasztóvédelem nem létezik tudatos fogyasztók nélkül és biztos vagyok abban, hogy a Kállay-iskola diákjai ezen a téren óriásit léptek előre – mondta Keszthelyi Nikoletta, aki az intézmény diákjait és pedagógusait meglepte egy Okosbolt társasjátékkal, és meghívta őket abba a piacfelügyeletet segítő vegyipari, illetve műszaki laborba, ahol a termékbiztonsági folyamatokkal ismerkedhetnek meg a látogatók.

– Az iskoláinkban nem csupán szakmát tanítunk, hanem gyerekeket nevelünk és ez utóbbi talán fontosabb – fogalmazott a Mátészalkai Szakképzési Centrum főigazgatója, Rostás János, aki szerint a Kállay szakközépiskola jó úton jár: ezt jelzi a mostani elismerés és a Szakma Sztár Fesztiválon elért kiváló eredmények is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában