Helyi közélet

2019.04.05. 15:53

Úttörő kezdeményezés: raklapelemek Nyírkátáról

Nyírkáta - Állami és uniós támogatásnak köszönhetően raklapelem-gyártó üzemet adtak át péntek délelőtt Nyírkátán. A beruházás új munkahelyeket teremt, huszonnégyen már részt is vettek a háromhetes próbaüzemen.

Nyírkáta - Állami és uniós támogatásnak köszönhetően raklapelem-gyártó üzemet adtak át péntek délelőtt Nyírkátán. A beruházás új munkahelyeket teremt, huszonnégyen már részt is vettek a háromhetes próbaüzemen.

A társadalmi vállalkozás megálmodója és megvalósítója Berki Béla volt. A Roma Fiatal Demokraták Országos Egyesületének elnöke elmondta: az eddig felvett emberek közel hetven százaléka nyírkátai, de munkát adnak majd a környező településeken élőknek is. A raklapelemek piaca adott, köszönhetően egy-két környékbeli cégnek, vállalkozásnak. Az átadási ünnepségen jelen volt dr. Simon Miklós is. A térség országgyűlési képviselője úttörő kezdeményezésnek nevezte a nyírkátai beruházást.

Mocsár Tiborra vár a nemes feladat, hogy üzemvezetőként koordinálja majd 24 ember munkáját. A Nyírkátán élő férfi sokáig az építőiparban dolgozott, de a település önkormányzata is foglalkoztatta őt, mint csoportvezető, lakatos és karbantartó.

– Úgy gondolom, tudok bánni az emberekkel, meg tudom majd szervezni a munkát. Raklapelemeket fogunk itt gyártani, ehhez rendelkezésünkre állnak a gépek, a dolgozók kiválasztásán is túl vagyunk. Mindegy, hogy roma vagy magyar, az a lényeg, hogy akarjon dolgozni. Mert aki akar dolgozni, az talál magának munkát. Ez nem csak Nyírkátára, hanem a egész megyére igaz – húzta alá Mocsár Tibor.

– A gépeket mindenki tudja kezelni, hisz túl vagyunk már egy háromhetes próbaüzemen, ezalatt a dolgozók elsajátították az alapokat. Hogy milyen fizetésre számíthat az itt dolgozó? Az alapbér bruttó 160 ezer forint, erre adott esetben jöhet még a teljesítménybér – emelte ki az üzemvezető.

Kedvező feltételek

Oláh Zoltán sokáig egy másik nyírkátai vállalkozásnál dolgozott, ám a számára kedvező feltételek és a hosszú távú perspektíva miatt döntött úgy, hogy a raklapelem-gyártó üzemben próbál szerencsét.

– Fűrészes szakmunkás végzettségem van. Azért vagyok itt, mert hiszem, hogy ez az üzem sikeres és nyereséges lesz. Én is azt vallom: aki kitartó és elhivatott, az tud dolgozni, és itt nem csak a közfoglalkoztatásra gondolok – mondta Oláh Zoltán.

Ifjabb Mocsár Tibor huszonkét esztendős, nem ódzkodik a fizikai munkától, ő is az építőiparban szerzett tapasztalatait igyekszik majd az üzemben kamatoztatni.

– Már tudom, melyik gép hogyan működik, a próbaüzem alatt semmi gondom nem volt a betanulással – mondta a nyírkátai fiatalember.

A Roma Fiatal Demokraták Országos Egyesületének elnöke, Berki Béla volt az, aki mert nagyot álmodni: az ő ötlete volt az üzem felélesztése, a raklapelem-gyártás és az, hogy ebbe a projektbe hátrányos helyzetű, munkanélküli vagy közmunkából élő roma és magyar fiatalokat, férfiakat vonjanak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában