Mátészalka

2019.06.13. 19:24

Logisztikai központtal gazdagodott a Baptista Szeretetszolgálat Mátészalkán

Az összesen 638 millió forintos projektnek a mátészalkai regionális adományraktár egy kisebb szelete.

– Ahogyan Mátészalka felé tartottam egy gyerekkori emlékkép jutott eszembe. Édesapám a város baptista lelkésze volt, a József Attila utcában laktunk, s volt egy szobánk, ami tele volt ruhákkal. Jöttek emberek, turkáltak benne, vittek el belőle, aztán érkeztek a segélyadományok és ismét roskadásig tele volt a szoba. Az 1970-es Tiszai árvíz után, sok embernek semmije nem maradt, a legkisebb segítség is becses volt – idézte fel Mészáros Kornél a Magyarországi Baptista Egyház főtitkára. Majd így folytatta: az itteni polcokon sokkal rendezettebbek a dobozok mint annak idején nálunk voltak, s hála az Istennek, ma is vannak adakozó lelkű emberek, akik szívükön viselik a városban élő rászorulók sorsát – mutatott a főtitkár a Baptista Szeretetszolgálat mátészalkai telephelyének új raktárépületére, amelyet csütörtökön adtak át ünnepélyesen.

Felmérik az igényeket

Az összesen 638 millió forintos projektnek a mátészalkai regionális adományraktár egy kisebb szelete, az ország több pontján épültek hasonló központok és más létesítmények. A mátészalkai a szeretetszolgálat legkeletibb bázisa, a közelben több baptista fenntartású szociális és oktatási intézmény, valamint szolgálat működik, ezeken keresztül a szervezet karitatív tevékenysége jelentős. A182 négyzetméter alapterületű raktár gyűjtő és elosztó pontja lesz a szervezetnek, így könnyen elérhetővé válnak a kelet-magyarországi, de akár a határon túli – kárpátaljai és erdélyi – rászorulók is.

– „Ne szeressünk szóval, se nyelvvel, hanem tettel és igazsággal”, s most ennek lehetünk tanúi – hangozott az idézett a Szentírásból Vitályos Esztertől, európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkártól. Elmondta: ez a beruházás a környező régiók hasznára lesz. – A magyar kormány felkarolta a karitatív szervezeteket, 4,5 milliárd forintnyi pályázati felhívást tett közzé a szociális ellátásban feladatokat vállaló egyházi fenntartású intézményhálózat számára. Hálásak vagyunk, hogy vannak olyan szervezetek, amelyek az emberi életre valódi kincsként tekintenek és megtesznek mindent annak érdekében, hogy ezeket a kincseket minél tovább meg tudjuk őrizni. Az államtitkár újságírói kérdésre elmondta, a jövőben is azért fognak küzdeni, hogy a következő 7 éves uniós büdzséből minél több jusson hasonló célokra, mert valamennyivel csökkenni fognak a szociális területekre felhasználható források.

Kovács Sándor országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy a karitatív szervezetek egy „másik szemüvegen át” is képesek látni az emberek szociális problémáit. – A térségben legalább nyolcféle hátránykompenzációs-, oktatási-, szociális projekt fut, hasznos lenne a szakembereknek a tapasztalataikat megosztaniuk egymással – jegyzete meg. – Ez a raktár ne ürüljön ki soha, kívánom, hogy mindig legyenek jótékony emberek, akik tudják: jobb adni, mint kapni – hangsúlyozta az örök igazságot dr. Hanusi Péter polgármester.

Többlet és kapaszkodó

– Az alázat, az igazság és az irgalmasság az a hármas egység, amely mentén a Baptista Szeretetszolgálat az elmúlt két és fél évtizedben végezte munkáját. Munkatársaink több ezer embert érnek el ebben a térségben is a házi segítségnyújtással, szociális étkeztetéssel, oktatási programjainkkal, annak érdekében, hogy ez a régió fejlődjön, és minél többet vissza kapjanak azok is, akik adnak nekünk – emelte ki dr. Szilágyi Béla a szeretetszolgálat alelnöke. – Mátészalkai bázishelyünkre bárki bekopoghat, segítünk: adománnyal, oktatással, munkával, attól függ, kinek mire van szüksége. De úgy véljük, hogy a rászorulók élethelyzetén tartósan azzal lehet javítani, ha értéket közvetítünk, lelki többletet nyújtunk, amihez akkor is ragaszkodhatnak, belekapaszkodhatnak az emberek, amikor nehéz helyzetben vannak.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában