Van, ahol mindig van szabad hely

2019.08.22. 07:27

„Tudni kell váltani” – Most jön ám a java az álláspiacon, egy csomó cég őszre időzíti a bővítést

A mobilizálható szakképzett réteg magasabb bérért bátran vált munkahelyet.

Szaktudással válogatni lehet az álláshelyek között

Forrás: Illusztráció / KM-Archív

Egész nyáron nagy volt a sürgés-forgás az álláspiacon, s még csak most jön a java: a legtöbb cég őszre időzíti a bővítést. A nyíregyházi Lego-gyárban a termelés igazodik a játékpiac szezonalitásához, így ősszel jóval több készterméket gyártanak. Készülnek a karácsonyi piacra, ilyenkor több száz új munkaerő csatlakozik hozzánk, a jelentkezőket toborzópartnerünk fogadja – mondta el Tóth Csaba HR-igazgató. Egyébként a megyében egyre nagyobb a munkaerőmozgás, a szakképzettek bátrabban továbbállnak.

A piacvezető munkaerő-toborzók véleménye összecseng: több ezer mérnököt, informatikust keresnek jelenleg is az országban, mesterekből pedig festőkre, villanyszerelőkre, asztalosokra van szükség. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére szűkítve a képet: a fém­iparban, az autóiparban, az élelmiszergyártásban, orvosi-egészségügyi termékgyártásban, feldolgozóiparban és az informatika világában egész évben folyamatos a munkaerőmozgás.

Többet is elbírnának

Jellemzően a fiatalok állnak tovább, mennek külföldre vagy a fővárosba, azok, akiket nem köt helyhez a család, a megszerzett anyagi javak. A tapasztaltabb szakemberekért helyben versengnek a munkaadók, ezért sem csoda, hogy egyes szakterületeken jóval kevesebb időt töltenek az emberek, 2-3 év után a jobb lehetőségeket kutatják.

– A fiatalabb generáció gyakrabban cserél állást, de ma már ez a szemlélet a helyes: tudni kell váltani. Nincs minden szakmában értelme sűrűn cserélgetni a munkahelyet, csakis ott, ahol nagyobb a bérekben és juttatási csomagokban a mozgástér. Így jellemzően a versenyszférában mondanak fel könnyebben, a magasabb fizetés reményében – mondta el Baráth Zsolt, a HSA Kft. nyíregyházi irodavezetője.

– Egy új közegben új impulzusok érik őket, ezért a teljesítményük is jobb, de a váltásban közrejátszik a megbecsülés is, sőt bizonyos szakmákban az előrelépési lehetőség, a karrier ugyanolyan fontos, mint a pénz. A megyénkben működő cégeknek is – s ebből a szempontból mindegy, hogy multi vagy kis- és közepes vállalkozás – nagyobb a létszámigényük, mint amennyien jelentkeznek egy-egy hirdetésre, ezért megesik, hogy az álláskereső diktál. Például úgy, hogy csak középműszakot tud vállalni, vagy csak 2 műszakot ír alá, az előnyösebb munkaformát választja. Béralkuból kizárólag a szakképzetteknek és a felsővezetőknek van esélyük győztesen kikerülni – jegyezte meg Baráth Zsolt. Az irodavezető hozzáfűzte, térségünkben bővül a gazdaság, aki akar, dolgozhat, hiszen vannak üres álláshelyek, bár a pénz sarkalatos kérdés, mert hiába kezdünk bérekben is felzárkózni, a keleti-nyugati országrész közötti jelentős különbséget nem lehet egyik évről a másikra áthidalni – mondta.

Tóth Attila nyolc éve költözött a fővárosba, a humán diplomáját a „polcra tette”, s bár vallja, hogy minél magasabb valakinek a szakképzettsége, annál gyorsabban megtalálja a helyét a munka világában, látja azt is, ma már nem feltétlenül ragaszkodnak ahhoz sem az emberek, hogy mindenáron a szakmájukban helyezkedjenek el. Attila több területen is kipróbálhatta magát, volt sofőr a budapesti indiai nagykövetségen, dolgozott multinacionális vállalatnál menedzserként, legutóbb egy igen érdekes feladatra szerződött egy kisebb céghez. Az egyik nemzetközi elektronikai nagyvállalat a saját szoftvereit tesztelte önvezető autókon. Mint mondta: – Igen érdekes volt bepillantani a folyamatba, a koordinációs munkákban vettem részt: az autók állapotát felügyeltük, a tesztkocsik szervizelését szerveztük egy csapattal. A kisebb cégeknél zokszó nélkül szüntetnek meg pozíciókat a cégvezetők, hogy aztán 2-3 emberrel csökkenteni tudják a létszámot, s kikerüljenek a gazdasági kutyaszorítóból, emiatt is érzik magukat nagyobb biztonságban az emberek a multiknál. Mellettük szól továbbá, hogy pontosan meghatározzák a feladatokat, a munka minőségével kapcsolatos elvárásokat, s lehetőleg egyenletesen osztják el a munkaterhet a dolgozók között – mondta Attila, aki nyáron új munkahely után néz, s egyáltalán nem tart attól, hogy a jelenleg beadott 8-9 álláspályázatából legalább egy nem fog célba érni.

Elindult a toborzás

– A nyíregyházi Lego-gyárban a termelés igazodik a játékpiac szezonalitásához, az őszi csúcsidőszakban már a karácsonyi piacra szánt játékokat állítjuk elő, ez azt jelenti, hogy a következő hetekben több száz dolgozót veszünk fel munkára. Az átlagosan fél évet nálunk töltő dolgozók egy része gyárunkban marad, úgy érzik, több a Lego-gyár egy egyszerű munkahelynél, mert számos juttatást, programot is kínálunk – mondta el Tóth Csaba, HR-igazgató. – S, mivel folyamatosan fejlesztünk és új üzemegységekkel bővülünk, a megyebeli szakemberek számíthatnak ránk: nálunk mindig vannak szabad helyek – tette hozzá.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában