Mérk

2019.09.16. 21:33

Dupla ünnep Mérken

A beruházások célja, hogy vidékinek lenni ne hátrány, hanem életforma legyen.

Nagy nap volt a mérkiek életében a hétfői, ugyanis két régen várt beruházás végére is pont kerül: Cseresnyés Péter államtitkár jelenlétében átadták a település 78 millió forintból kialakított termelői piacát és 60 millió forintból megépült egészségházát.

– Az elmúlt kilenc évben több jelentős fejlesztésnek örülhettünk mi, mérkiek. Csak hogy a legjelentősebbeket említsem: megújult a körgát, a községháza, a főutcánk, az óvodához tartozó konyhánk, a sportöltözőnk és megvalósult a szennyvízberuházás. Jelenleg is épül – az előbbiekhez hasonlóan szintén pályázati forrásból – a belvízelvezető rendszerünk, ami a mellékutcákban volt igazán sürgető – sorolta Müller Istvánné. Mérk leköszönő polgármestere hozzátette: két hete tudták meg, hogy 30 millió forintot nyertek óvodafelújításra, amiből végre kicserélhetik az intézmény tetejét, valamint felújíthatják a nyílászárókat és az elektromos hálózatot.

Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjében kiemelte: a választókerületben a rendszerváltás óta ebben az önkormányzati ciklusban volt a legtöbb fejlesztés, és ugyanez a helyzet Mérken is.

– A kormány nemcsak szónokol arról, hogy a magyar vidéket segíteni kell, hanem többször tanúbizonyságot adott annak fontosságáról. A választókerületbe mintegy 15 milliárd forint értékben száznégy TOP-os beruházás érkezik, amiből három Mérken valósul meg közel 300 millió forintból. A pályázatoknak köszönhetően tovább erősödik a helyi közösség és nő a település megtartó ereje.

– Vidéki emberként és országgyűlési képviselőként tudom, a kistelepüléseknek méretük és fekvésük miatt mindig is sajátos kihívásokkal kellett szembenézniük. A globalizáció, a gazdaság súlypontjainak áthelyeződése, az európai kultúrát és életmódot megalapozó értékek elleni támadások, a demográfiai trendek számtalan kérdéseket vetnek fel a magyar falvak boldogulásával, jövőjével kapcsolatban. Magyarország kormánya az önkormányzatokkal közösen azonban segít megtalálni a megfelelő válaszokat ezekre a kérdésekre – jelentette ki Cseresnyés Péter államtitkár, s hozzátette: a cél a kistelepülések népességmegtartó erejének növelése és a vidéki életkörülmények javítása. Ennek bizonyítéka a számtalan pályázati lehetőség és mögé rendelt forrástömeg.

– Az elmúlt években a Mérken megvalósított oktatási, vízelvezetési, árvízvédelmi fejlesztések elősegítették az alkalmazkodást a tudás alapú társadalomhoz és a klímaváltozáshoz. Most pedig az orvosi ellátás fejlesztését és az új piac átadását ünnepeljük, melyek bizonyítják, hogy Mérk egy olyan település, ahol nem csak lehet, érdemes is élni. A piac nem csupán az árucikket cseréjét segíti, ez egy közösségi tér, ahol az emberek találkozhatnak, megoszthatják egymással örömüket, bánatukat, gondolatokat tudnak cserélni. Ez a digitalizáció és az elszemélytelenedő kommunikáció korában nagyon fontos.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában