mosolyt!

2019.12.05. 20:00

Esküvői fotózásban a toplista élén

Nyíregyházi kötődésű fotós kapta a hazai esküvői szakma elismerését a budapesti gálán.

Hungarian Wedding Gala: Vamos Wedding Photography. Magyarra lefordítva: nyíregyházi kötődésű fotós kapta a hazai esküvői szakma elismerését. A nyolcadik alkalommal megrendezett budapesti díjátadón Vámos Csaba vehette át az Együttműködés díját a fotográfus kategóriában.

Anyai választás

– A fotózás egészen tizennégy éves koromtól kísér az utamon. Édesanyám választotta nekem az alkalmazott fotográfus szakot a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolában, majd a helyi főiskola tanári szakán végeztem. Azonban a tanulmányok befejeztével nem akartam fotózással foglalkozni, de tanítani se szerettem volna. Ehhez képest most ott tartok, hogy a fotózásból élek, és oktatom is…

Vámos Csaba és az esküvői fotózás 2012-ben fonódott össze, és az első szárnypróbálgató évek után belátta, hogy ezt Budapesten lehet igazán nagyban csinálni.

A feleségemmel közösen tettük meg a nagy a lépést, és attól kezdve közösen fotóztunk.

A fővárosban sokkal több esküvő van a lakosok számából adódóan, és ezért jobban is lehet érvényesülni. Tényleg dübörög a piac, több a lehetőség, és hamarabb meg lehet találni a saját stílusunknak megfelelő esküvőket.

– Leginkább tervezőgrafikus szerettem volna lenni, azonban bármikor fényképezőgépet fogtam azért, hogy képeket készítsek a grafikai terveimhez, annak mindig nagyobb sikere volt, mint a grafikának. Számomra is nyilvánvalóvá vált, hogy mi az, amit igazán nekem szánt a sors. Amikor pontosan annyi volt a keresetem az esküvőfotózásból, mint a főállásom bére, egyből feladtam a munkahelyemet.

Vámos Csaba

Utána jó pár nehéz év következett, hiszen a fényképezésben nagyon sokba kerül a fejlődés. Több műfajban is kipróbáltam magam, mire kiderült, hogy az esküvőfotózás áll hozzám a legközelebb. Emberekkel kell együtt dolgoznom, váratlan helyzetek adódnak és új kihívások fogadnak minden esküvőn. Pontosan ezek motiválnak engem.

Magas nívót képvisel

Vámos Csabának sikerült kitűnnie a többi esküvői fotós közül.

– Ha kialakul egy saját stílus, ami csakis az adott fotósra jellemző, az különbözteti meg leginkább. De nem kell feltétlenül kitűnni. Manapság rengeteg esküvőfotós dolgozik a piacon, ám ha valaki magas nívót képvisel, és stabilan kiváló minőséget nyújt az ügyfeleinek, az keresett lesz anélkül is, hogy élesen megkülönböztethető lenne a stílusa.

Ha pedig ehhez kialakít egy sajátságos stílusjegyet, az hab a tortán. A Vamos Wedding Pho­togra­phy munkáját minősíti a most elnyert országos méltatás.

– Még mindig nem sikerült magamban helyére raknom a díj jelentőségt. Sok mindent értem el az életben, amiért megdolgoztam (köztársasági ösztöndíj, küzdősporteredmények, az Év Esküvői Fotósa szakmai díj 2018-ban), azonban az, hogy nem a teljesítményemet értékelik, hanem vele együtt engem is és azt, hogy milyen vagyok, meglehetősen szokatlan.

Edzés és nyelvtanulás

– Egy olyan érzés, amivel eddig ilyen formában nem találkoztam. Elég racionális ember vagyok, és sokszor nehezen mutatom ki az érzéseimet.

Ez a díj egyben egy kihívás is a jövőre nézve: nagy motiválóerőt nyújt az, hogy ilyen sokan szeretnek, és elismerik azt, amit csinálok.

– A díj arra is jó, hogy egy kicsit megálljak, elidőzzek: honnan indultam, hova jutottam?

Mivel az elmúlt évek a folyamatos fejlődésről szóltak, így nem sok szabadidőm volt. Azt a kicsit, ami maradt, a családommal töltöm. A jövőben szeretnék több időt szentelni egy másik hobbimnak: újra járni edzeni, nyelvet tanulni és még több minőségi időt tölteni a szeretteimmel – jegyezte meg végezetül ­Vámos Csaba.

Ladányi Tóth Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában