az éltető nedv

2020.01.23. 07:26

Ivóvíz: javulni fog a minőség

Több mint 141 millió forintos beruházással javul Tiszalökön az ivóvíz minősége.

Fotó: shutterstock

A tiszalöki önkormányzat 122,9 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a város ivóvízminőségének javítására a Széchenyi 2020 keretében.

A beruházás 141 millió forintból valósul meg, ennek 86,9 százalékát az Európai Unió, a fennmaradó részt a központi költségvetés finanszírozza.

A beruházás célja a város ivóvízminőségének javítása, a vízellátás biztonságának fokozása, illetve a meglévő tisztítási technológia bővítése a tiszalöki vízműtelepen.

Elavultak a gépészeti egységek

Jelenleg a víztermelést négy üzemelő kút biztosítja. A kezelendő víz vas-, mangán- és ammóniumtartalma határérték feletti, éppen ezért a vegyületeket kezelni kell.

A jelenlegi technológia a csúcsidőszakban megnövekvő szűrési sebesség miatt a határértékeket meghaladó ammónium- és mangánkoncentrációt eredményez az ivóvízben.

A technológia gépészeti egységei elavultak, az üzembiztonságuk nem kielégítő, egyes, meghatározó berendezések esetében tartalék berendezés nem áll rendelkezésre.

A vasbeton szerkezetű tározó építészeti és gépészeti állapota a tisztított víz mikrobiológiai vízminőségi paraméterei szempontjából (csakúgy mint a víztorony gépészeti állapota) kockázatot jelentenek. Ha a beruházás megvalósul, a fenti problémák megszűnnek, és javul az ivóvíz minősége.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában