home office

2020.01.23. 07:00

Otthonról, rugalmasan

A home office lehetőségét még nem teljes mértékben használják ki a megyében működő cégek.

Fotó: shutterstock

A Paylab nemzetközi fizetési felmérés összeállított egy listát azokról a területekről, ahol a legnépszerűbb a home office. A kutatásból kiderült, hogy a home working valóban az egyik legnépszerűbb újkori juttatássá vált, hiszen a rugalmas munkaidő és a mértéken felüli szabadság után ma már ez a harmadik legkedveltebb juttatás a cégeknél.

Internetes vállalkozások

Az otthoni munkavégzésre a legtöbb lehetőségük az információs technológiák, az internetes vállalkozások, valamint a programozás területén dolgozó alkalmazottaknak van, őket pedig a tanácsadás, a telekommunikáció, a biztosítás, a reklám, a piackutatás, valamint a nonprofit szervezetek munkavállalói követik.

Ez a lista azonban országonként különbözhet: Finnországban, Észtországban és Lettországban például az állami és közszféra alkalmazottai nagy számban dolgoznak otthonról – mindez leginkább a fejlett elektronikus rendszerüknek köszönhető.

A home office lehetőségét még nem teljes mértékben használják ki a megyében működő cégek.

Vannak ugyan már olyan munkahelyek, ahol engedélyezett az otthoni munkavégzés, főként azokban a munkakörökben, amikhez nem feltétlenül szükséges olyan eszköz, dokumentum, ami csak a cégnél található meg és használható – mondta lapunk érdeklődésére Szilágyi-Bécsi Tímea.

A munkaerő-kölcsönzéssel, munkaerő-közvetítéssel foglalkozó, nyíregyházi irodát is működtető INT-Solution Kft. ügyvezető igazgatója úgy látja, egyre több munkavállaló igényelné ezt a lehetőséget, viszont sokan vannak olyanok is, akiket a hideg kiráz attól, hogy otthonról dolgozzon, mert nem akarja az otthonát munkahelynek tekinteni.

Megfázás vagy nátha

– A mi cégünkben is van lehetősége a munkatársaknak otthonról dolgozni. Gondolok itt egy kisebb megfázásra, náthára, ilyenkor a munkavállaló otthonról dolgozik, s így nem fertőzi meg a kollektívát. De arra is volt már példa, hogy az egyik dolgozónk kisgyermeke betegedett meg, és engedélyeztük neki a home office-t – tette hozzá a szakember.

Szilágyi-Bécsi Tímea szerint főleg az IT-szakemberekre, virtuális asszisztensekre jellemző az otthoni munkavégzés, azonban egyre elterjedtebb a nyelvtanárok körében is, hogy Skype-on tartják meg az óráikat.

Több cégnél megfigyelhető, hogy a vezetők igénybe veszik a home office-t,

főleg akkor, ha az anyavállalat eltérő időzónában van, s velük kell online meetingen részt venni.

– A személyes véleményem az, hogy a munkáltatónak nagyon jól le kell szabályoznia az otthoni munkavégzés szabályait, elsősorban az adatvédelem miatt, másrészt pedig azért, hogy aki erre hajlamos, ne élhessen vissza a lehetőséggel.

A munkavállalónak is fel kell állítani a saját szabályait, mert miközben dolgozik, nem célszerű odaraknia egy mosást vagy gyorsan felporszívózni. El kell tudnia különíteni a munkaórákat a magánéletétől – zárta gondolatait az INT-Solution ügyvezetője, Szilágyi-Bécsi Tímea.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában