Kelet-retro

2020.05.25. 17:30

Súlyos visszásságokat szüntetett meg megyénk új járási beosztása

Ásványvizet találtak Mátészalkán, egy este két házat gyújtott fel a timári férfi, Friderikusz-show Nyíregyházán. Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Shutterstock

1950. május 25., csütörtök

Súlyos visszásságokat szüntet meg Szabolcs-Szatmár új járási beosztása

A hivatalos lap rendeletet közöl a Magyar Népköztársaság járásainak rendezéséről. A járásrendezés több oldalról érinti Szabolcs-Szatmár megyét is, eddig ugyanis súlyos visszásságok álltak fenn a községek hovatartozása terén.

Szatmár megye mátészalkai járásához tartozott például a Nyírbátortól négy-öt kilométerre fekvő Nyírvasvári, csak azért, mert a feudális Magyarországon Nyírvasvári a szatmári földbirtokosok tulajdona volt. Hasonló okok miatt nem tartozhatott Kopócsapáti, Révaranyos, Kisvarsány és Nagyvarsány a vásárosnaményi járáshoz.

Az új közigazgatási beosztás megszünteti ezeket a kirívó visszásságokat, a járási székhelyektől távol eső községeket kedvezőbb járáshoz osztja be. Éppen ezért fogadta az érdekelt községek népe nagy örömmel a minisztertanács rendelkezését, mert megszűnik számára a húsz, vagy ennél is több kilométeres utazás, ha a járás székhelyére akar menni.

Az új beosztás szerint megszűnik a dadai felső és az tiszai járás. Tornyospálca, Mándok, Eperjeske, Tiszamogyorós, Fényeslitke, Komoró, Lövőpetri, Nyírlövő, Benk, Mezőladány, Újkenéz, Zsurk, Tiszaszentmárton, Tuzsér, Tiszabezdéd, Záhony és Györöcske a kisvárdai, Gyüre, Kisvarsány, Nagyvarsány, Gemzse, Kopócsapáti és Révaranyos pedig a vásárosnaményi járáshoz kerül. A dadai felső járás minden községe az újonnan létesített nyíregyházi járáshoz tartozik. A mátészalkai járásból Nyírvasvári, Nyírcsászári és Nyírderzs átmegy a nyírbátori járásba, Vitka, Ilk, Olcsva és Olcsvaapáti pedig a vásárosnaményi járásba.

A nyíregyházi járáshoz csatlakozik a dadai felső járás községein kívül Kótaj, Nyírpazony, Nyírszőlős és Oros a nyírbogdányi járásból, Napkor, Újfehértó és Kálmánháza pedig a nagykállói járásból. A járások elnevezése annyiban változik meg, hogy minden járás a székhely nevét viseli.

1960. május 25., szerda

Ásványvize van Mátészalkának

A mátészalkaiak nagy fáradozással igyekeznek meleg vizű fürdőjük építésén. Most arról tájékoztattak a község vezetői, hogy megérkezett az Országos Közegyészségügyi Intézet jelentése a Mátészalkán nyert meleg víz vizsgálatáról.

Megállapították, hogy a fúrás eredményeképpen ásványgyógyvizet nyertek. A következő lépés most már az lesz, hogy kimutassák, milyen betegségek gyógyítására alkalmas a víz.

Egyébként a mostani örömhír mellett a végső cél, a meleg vizű fürdő felépítése továbbra is élénket foglalkoztatja Mátészalka lakosságát. Mérnökök társadalmi munkában vállalták a tervek elkészítését, míg a lakosság egy újabb medence megvalósításán fáradozik.

Segít a daru Nyíregyházán – sok, nehéz műveletet végez el az emberek helyett az Arany János utcai építkezések sínre szerelt daruja

1980. május 25., vasárnap

A moszkvai olimpiára gyárt 40 ezer meggy- és ribizlidzsemet a Nyíregyházi Konzervgyár

1990. május 25., péntek

Friderikusz-show Nyíregyházán

Az idei évad utolsó Friderikusz-show-ját rendezik meg Nyíregyházán, a művelődési központban május 28-án. A műsorban fellép Gálvölgyi János színművész, parodista, Benkó Sándor, a népszerű dixieland-együttes vezetője, Csepregi Éva, a szétrobbant Neoton Família volt szólistája és Muráti Lili, a magyar filmek egykori sztárja, aki állítólagos fasiszta múltja miatt harmincöt évig nem térhetett haza Spanyolországból.

Egy este két házat gyújtott fel egy férfi Timáron

Május 23-án az esti órákban Timáron egy férfi féltékenységből felgyújtotta a saját házát, majd elrejtőzött. Szerencsére az élettársa az épületből kimenekült. A tűzoltás és a rendőrségi vizsgálat után körülbelül egy órával a tettes lángra lobbantotta annak a férfinek a házát is, aki előzőleg segített a nő kimenekítésében a féltékenykedő ember otthonából. A gyújtogató ismeretlen helyre távozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában