múzeumfalu

2020.07.07. 13:59

Látogatói piknik, gazdagon, ahogy illik

Jön az újabb gasztronómiai esemény az ötven éves jubileumát ünneplő Sóstói Múzeumfaluban.

Fotó: Dodó Ferenc

Minden ötvenedik látogató ajándékcsomagot kap, és remélhetően sok fogy majd belőlük július 11-én, a Sóstó50 Látogatói Piknik alkalmával – egyebek mellett ez is elhangzott a Sóstói Múzeumfalu előttünk álló legújabb rendezvényének mai sajtótájékoztatóján.

Persze kiderült az is, hogy nem érdemes számolnunk a beléptetéskor az előttünk állókat, hiszen azok is jól járnak, akikre nem mosolyog efféle szerencse. Kárpótolja majd őket az a sok színes program, amivel a szervezők készültek.

Tárlatvezetések sora

A részletekről dr. Szabó Sarolta, az intézmény igazgatója tájékoztatta a sajtót. Mivel hétvégi, szombati programról van szó, ezúttal a későn ébredők se maradnak le semmiről.

A nap 10.30 órakor indul köszöntőkkel, aminek azért is helyen van, mert a piknik az idén 50 esztendős múzeumfalu jubileumi ünnepségsorozatának a része.

Dr. Ulrich Attila alpolgármester, dr. Rémiás Tibor városi hatókörű múzeumigazgató, illetve dr. Szabó Sarolta igazgató ünnepi szavai után pedig kezdődhetnek a rendhagyó tárlatvezetések.

Fotó: Dodó Ferenc

Elsőként P. Szalay Emőke néprajzkutató, kandidátus nyitja meg a bejárati épület új időszaki kiállítótermében az a tárlatot – Csutkai Csaba fotográfus és B. Szűcs Zsuzsanna néprajzos, muzeológus közös kiállítását –, amely bemutatja, hogyan jelennek meg egykori falusi, ma már néprajzi tárgyakon a református templomok motívumkincsei.

A programot a Vikár Sándor Zeneiskola növendékeinek – Czuczor Ramónának és Gaál Blankának – játéka színesíti. Fél órával később a jubileumi rendezvény kiemelt vendégei, Pál István Szalonna és Pál Eszter vezetik körbe a vendégeket, a saját szemüvegükön át láttatva a skanzent, de 15 órától ugyanezt megteszi dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató Szatmári István műemlékvédelmi szakmérnök társaságában, talán egy picit már tudományosabban.

Torta szelfivel

Közben a déli harangszó után nem sokkal felszelik a múzeumfalu születésnapi tortáját, amit a nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája sütött erre az alkalomra. S mivel remélhetően szép számmal szeretnék megkóstolni, erről a magasból, egy drónról közös „szelfi” is készül.

A nap folyamán természetesen minden portán lesz valamilyen aktivitás, kézműves tevékenység.

A kállósemjénin a Bodorka Népmesepont munkatársai invitálnak élőszavas mesemondásra, az anarcsin szatmári finomságok készülnek, a Tánctanoda Néptánccsoport pedig hol itt, hol ott csábít egy kis frissítő táncra, miközben a múzeumfalu egész területén kézműveskedhetünk.

Mindemellett ajánlatos, hogy 13.30-tól gyönyörködjünk egy kicsit Pitlik-Sipos Eszter népviselet divatbemutatójában, illetve 14.30-tól mindenképpen érdemes megmerítkeznünk a különleges vendég, Pál István Szalonna és bandájának térzenéjében. És mindezt kedvezményesen kínálja kora délelőttől késő délutánig a múzeumfalu.

Mint ahogy teszi mindezt május végétől július végéig minden második héten, a kedvünkért igyekezve bepótolni mindazt, amit a pandémia miatt kényszerű módon elmulasztottunk. Ehhez kapcsolódóan szögezte le dr. Ulrich Attila alpolgármester, hogy semmi sem maradhat el, amit megterveztek, és ehhez augusztustól talán már semmiféle korlátozásra nem lesz szükség.

Brandet épít a város

– A város célja, hogy az újranyitott Jósa András Múzeummal és a Sóstói múzeumfaluval, valamint a hamarosan megnyíló Kállay-házzal egy komplex turisztikai látványosságot, egy brandet kínáljon.

Természetesen kiemelt szerepet tölt be ebben a tervben a múzeumfalu, amelyet még sikeresebbé kívánunk tenni, és ahová a jövőben nem csak a környéken élőket, hanem minden magyar embert és a határon túlról érkező minden vendégeket be szeretnénk csábítani.

Ennek érdekében – mivel a gasztronómiának is ideje van – a korábban megtartott Böllérverseny, A Régi Magyarország Ízei és a Márton nap mellé két hasonló gasztronómiai rendezvényt is útjára indítunk.

Az egyik egy pásztorünnep lesz, valamikor októberben.

Az állatok betereléséhez is kapcsolódó eseménynek a bárány, és feldolgozása is szerepet kap.

A másik nagyszabású, a Nyírség büszkeségét felvonultató új rendezvényt pedig augusztus 15-ére tervezzük. Ezen – Az első – zenés, vásáros – Nyíregyházi töltike és töltött káposztafőző versenyen – a több ezer felszolgált káposzta mellett más, a népi hagyományainkhoz kötődő ételek is lesznek.

A jövőben már ezzel az öt gasztronómiai eseménnyel építünk hagyományt minden évben, amelyek remélhetően már ennyire egymásra, szabadabban tervezhetően követhetik egymást.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában