Ponthatárok

2020.07.24. 11:30

Pontosan tudják, hogy merre tovább

Csütörtökön este nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat, a felvételizők 20 óra után SMS-ben kaptak értesítést, és a felvi.hu oldalon is tájékozódhattak. Az idén átlagosan negyedével kevesebben jelentkeztek egyetemre, főiskolára, mint 2019-ben: a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre 91 460-an nyújtottak be érvényes jelentkezést. A ponthatárok kihirdetése után kiderült: a Nyíregyházi Egyetemre 702 hallgatót vettek fel, közülük 617-en állami ösztöndíjas formában kezdhetik meg a tanulmányaikat.

Nagy Fruzsinával (középen), Kiss Lorinával (jobbra) és barátaikkal a belvárosban közösen olvastuk el a hírhozó üzeneteket

Fotó: Pusztai Sándor

Kihirdették az egyetemi ponthatárokat – a továbbtanulás előtt állók csütörtök este nyolc órától SMS-ben, e-mailben és a felvi.hu-ról értesülhettek arról, sikerült-e bejutniuk az áhított intézménybe és szakra. A járvány­ügyi készültség miatt a budapesti Pont Ott Parti elmaradt, de ez nem jelenti azt, hogy a felvételizők ne várhatták volna szűk társaságban a ponthatárok kihirdetését. Nagy Fruzsina és Kiss Lorina osztálytársak voltak, a nagykállói Korányi-gimnáziumban végeztek. Évfolyamtársaikkal, barátaikkal úgy döntöttek, hogy nyakukba veszik Nyíregyházát, s ott koccintanak örömükben vagy bánatukban, ahol az SMS éri őket.

A szívükre hallgattak

– Bár a matekom négyes lett, ami egy kicsit bántott, mert többet vártam magamtól, a többi tantárgyból ötösre érettségiztem, úgyhogy végül is egész jól sikerült. Első helyen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi biztonság- és védelempolitikai alapszakját jelöltem meg. Az országban egyedül itt indult ez a képzés, úgyhogy nagyon szeretnék bekerülni. Tavaly 439 volt a ponthatár, én 432-t viszek, így nem biztos, hogy sikerül, de azért reménykedem, hogy az idén engednek egy kicsit belőle. Második helyre az NKE nemzetközi igazgatási alapszakját, a harmadikra pedig az ELTE nemzetközi tanulmányok alapszakját írtam be. Úgy gondolom, a második reálisabb, de a szívem az elsőhöz húz igazán – árulta el Lorina. A nyírbátori lány hozzátette: nagyon szeretne az angol és a német mellett egy harmadik idegen nyelvet, a kínait is elsajátítani, amire szintén lehetősége lenne a választott egyetemeken.

Fruzsival a felsőoktatási jelentkezésről korábban már beszélgettünk. Mint akkor is elmondta, első helyen az ELTE nemzetközi tanulmányok alapszakját, másodikon és harmadikon a debreceni és a pécsi egyetemet jelölte meg. Egy közép- és egy felsőfokú nyelvvizsgával, valamint egy OKTV döntős helyezéssel vágott neki az érettséginek.

– Várakozáson felül sikerült az érettségim, minden tantárgyból a 85 százalékot céloztam meg, mert tudtam, hogy ezen a szakon országosan elég magasak szoktak lenni a ponthatárok, de szerencsére mindent 90 százalék felett teljesítettem, így a maximális ötszázból 491 pontom lett. Úgy gondolom, ez elég az ­ELTE-hez – jegyezte meg a nagykállói „gólya”.

Az a bizonyos üzenet

A nyíregyházi Pelyvás Gergő egy szolnoki gitártáborban várta, hogy kiderüljön, szeptembertől milyen szakon kezdi meg tanulmányait.

– A tanári hivatás vonz, annak ellenére, hogy többnyire elbátortalanítják a pedagógusnak készülő fiatalokat. Lehet, hogy engem éppen ezért érdekel. Úgy gondolom, hogy ezen a pályán hathatok a gyerekekre, formálhatom a szemléletüket. Az érettségim a várakozásnak megfelelően sikerült, 416 pontom lett, így van esélyem bejutni a Debreceni Egyetem angol–holland szakjára – mondta el érdeklődésünkre a nyíregyházi Zrínyi-gimnázium volt diákja. Kérdésünkre, hogy miért éppen a holland mellett döntött, Gergő elmesélte, hogy az intézmény nyílt napján beszélgetett a tanszék hallgatóival, és nagyon megtetszett neki a szak, emellett régóta érdekli a nyugat-európai kultúra. Egyik tanára azt javasolta, hogy esetleg vegyen fel mellé egy másik idegen nyelvet, amit összeegyeztethet a tanárképzéssel, ő pedig megfogadta a tanácsot: második és harmadik helyen a sima holland és a történelem–holland szakot jelölte meg – szintén a Debreceni Egyetemen.

Szabó Jázmin bevallása szerint jobban teljesít a szóbeli vizsgákon, de az idei érettségin, amin kizárólag írásban adtak számot tudásukról, szintén jól szerepelt. Az újfehértói lányt a pénzügy világa érdekli leginkább, ezért jelölte meg az ELTE pénzügy és számvitel, kereskedelem és marketing, valamint a Budapesti Gazdasági Egyetem ugyanezen alapszakjait.

– Tavaly 400 ponttal lehetett bekerülni, nekem 453 van, így valószínűleg fel fognak venni a vágyott képzésre – vonta le a következtetést a nyíregyházi Kossuth-gimnázium volt tanulója, s hozzátette: mivel négy évig ingázott Újfehértó és a megyeszékhely között, az az álma, hogy budapesti kollégista legyen.

Jázmin a szabadtéri színpad esti előadása előtt néhány perccel kapta meg az SMS-t arról, hogy bekerült az ELTE pénzügy és számvitel szakjára. Fruzsival és Lorinával a belvárosban közösen olvastuk el a hírhozó üzeneteket: a nagykállói lány ősztől megkezdheti tanulmányait az ELTE nemzetközi tanulmányok szakján. Lorina néhány ponttal csúszott le a vágyott képzésről, de a kezdeti csalódottságát hamar felváltotta az öröm, hiszen bejutott az NKE nemzetközi igazgatási alapszakjára. Gergő sem panaszkodhat, szeptembertől várja a Debreceni Egyetem és az angol–holland szak.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában