Vásárosnamény

2020.08.31. 07:00

A gyönyörű beregi motívumok sikere

Budapesten mutatták be a vásárosnaményi egyesület tagjainak kiegészítőit.

Forrás: Beregszem Egyesület

A vásárosnaményi Beregszem Egyesület évek óta mindent megtesz azért, hogy a Magyar Értéktárba bejutott beregi keresztszemest megpróbálja hordható viseleteken és kiegészítőkön megjelenítve élővé tenni.

A közelmúltban ehhez két remek pályázati lehetőséget is találtak, amit a Hagyományok Háza, illetve Népművészeti Egyesületek Szövetsége írt ki – tudtuk meg a naményi egyesület elnökétől, Herczeg Pétertől.

Sikeres szereplés

– A Hagyományok Háza kiírása szerint „kis fekete” ruhákhoz olyan kiegészítőket lehetett készíteni, amelyekben a reflexiókat átszövi a tradíció. Ehhez társult később Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége ügyvezető igazgatójának az ötlete: ő fejre való viseletekre írt ki egy pályázatot. Az igen rövid határidő ellenére a Beregszem Egyesületnek sikerült tíz kollekciót is elkészítenie, amelyből a zsűri három szettet a kiállítás és a Hagyományok Háza előtti téren augusztus 20-án megtartott divatbemutató anyagába is beválogatott.

Sikerrel szerepelt Losonczi Ildikó levéltárcája, bolerója és nyakpántja, Csatlósné Katalin hajráfjai és Nagy Judit hajráf és deréköv együttese.

– Másnap pedig egy másik kiállítás keretében mutatták be szintén a Hagyományok Házában Nagy Judit három hajpántját, melynek összeállításában Csatlósné Katalin segített – tudtuk meg Herczeg Pétertől.

Kaptak egy ígéretet

A sikeres alkotó közösség arra is ígéretet kapott, hogy bekerülhetnek a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelyébe, ahová a betérők egy látogatás alkalmával különböző mesterségek fortélyait ismerhetik meg.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában