Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.08.05. 17:30

Nehezebben lehet átjutni a hídon

Egy év alatt újul meg Erzsébet királyné hídja.

Egy sávon haladhat a forgalom a hídon

Fotó: a szerző

A Rakamazt Tokajjal összekötő úton félpályás útzár van. Már az elmúlt hét végén kihelyezték a forgalomirányító lámpákat a Tokajt és Rakamazt összekötő Erzsébet királyné hídon, és hétfő reggel a felújítási munkák is elkezdődtek. Emiatt kisebb torlódásokra lehet számítani, de az első két nap tapasztalatai alapján még nem alakultak ki dugók egyik oldalon sem.

A hídon a munkákat már 2018-ban meg kellett volna kezdeni, de a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szerint a kerékpárút építése során végzett vizsgálatok alapján kiderült, a pályalemez szerkezete nagymértékben korrodálódott, ezért az eredeti tervekhez képest más műszaki megoldásokat kell alkalmazni, ami miatt új terveket kellett készíteni. A híd felújítása a tervek szerint 2021 negyedik negyedévében ér véget.

A tokaji Erzsébet királyné híd két régiót, Szabolcsot és Zemplént köti össze, a megyehatár is a Tiszán található. Jelenleg a hídon átvezető útnak nincs alternatívája, aki tehát Rakamaz felől közelíti meg Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, nem tud másfelé kanyarodni, legfeljebb akkor, ha kerülőt tesz a tiszavasvári vagy a dombrádi híd felé. Ez azonban időben és kilométerben is hatalmas pazarlás, ezért a pár perces pluszvárakozás talán nem annyira nagy ár, legfeljebb egy kicsit korábban kell elindulni.

Hétfőn és kedden egyáltalán nem voltak torlódások és közlekedési dugók a híd egyik oldalán sem, de a környéken élők szerint nem biztos, hogy ez a helyzet így is marad. Főleg a kamionforgalom miatt aggódnak a tokajiak, mert bár néhány évvel ezelőtt azt sikerült elérniük, hogy Bodrogkeresztúr irányából ne hajthassanak át a városon a kamionok, ám ez a forgalmat nem csökkentette, hiszen Tarcal felől továbbra is jöhetnek a nehézgépjárművek.

Több mint egy év

A híd felújításának az eredeti elképzelések szerint két évvel ezelőtt kellett volna megkezdődnie.

Érdeklődésünkre a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél (NIF) elmondták, a tokaji Erzsébet királyné Tisza-hídon vezetett kerékpárút és annak felújítása során kiderült, hogy a pályalemez betonszerkezete nagymértékben korrodálódott, emiatt az eredeti műszaki megoldáshoz képest nagyobb mértékű beavatkozásra van szükség, amely miatt új terveket kell készíteni és más műszaki megoldásokat alkalmazni, mint ahogy azt eredetileg elgondolták.

Mindezeken túl a Nyíregyháza és Szerencs közötti vasútvonalon a vasúti pálya karbantartása miatt idén május elejétől július végéig a MÁV Zrt. vágányzárat tartott fent. A vasúti közlekedés helyett ebben a közel három hónapban az utasokat pótlóbuszok szállították. A híd felújítására és a kerékpáros-átvezetés munkálatainak megkezdésére így a vonatpótló autóbuszok akadálymentes közlekedése miatt csak augusztus elejétől nyílt lehetőség.

A híd felújítása során bővítik az északi oldali kerékpárutat és a déli oldali gyalogosjárdát, amelyet a konzol szélesítésével érnek el. Ezenfelül lefestik a híd acélszerkezetét, elvégzik a hídfők kőburkolatának felújítását, valamint a tokaji körforgalmat is megújítják egy beton pályaszerkezettel, és átvezetik a rakamazi oldalon a meglévő kerékpárutat a 38-as főúton.

Ezeket a munkákat kizárólag úgy tudják elvégezni, ha közben a híd egy részét lezárják a forgalom elől. A NIF-től kapott tájékoztatás szerint az aktuális hídfelújítási ütemtől függően a hídon félpályás jelzőlámpával irányított forgalomterelést vezettek be. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. által elfogadott forgalomkorlátozási terv szerint kétlámpás rendszert telepítettek, de amennyiben a torlódások mértéke megnő, úgy megvizsgálják annak a lehetőségét is, hogy több irányból korlátozzák a gépjárművek forgalmát. A hídon kiépített jelzőlámpák jelenleg 120 másodperces ciklusidővel működnek, viszont ezek dinamikus rendszerűek, így a forgalom mértékétől függően – amelyet folyamatosan figyelnek – változtathatók ezek a periódusok. Kérdésünkre azt is elárulták, a munkák várhatóan 2021 negyedik negyedévében fejeződnek be.

Több forgatókönyv

Posta György, Tokaj polgármestere lapunknak úgy nyilatkozott, több forgatókönnyel is rendelkeznek.

Felkészültünk arra az esetre, hogyha megnehezedne a körforgalmon keresztül a város két részének megközelítése

– mondta Posta György.

– Ez főleg a szociális és a gyerekétkeztetést érintheti. A város határában van egy mentőállomás, amely szintén rendelkezik vészforgatókönyvvel. Egyelőre nem tűnik úgy, hogy készülnünk kellene extrém helyzetre. Hétfőn délelőtt, amikor marták az útfelületet, volt egy kis dugó, de csak amiatt, mert a kamionok nehezebben fértek el.

Jelenleg tele vagyunk turistákkal, de ez nem érződött a közlekedési forgalomban. Mindkét oldalon a hídon álltak az autók, akadálytalanul haladt a közlekedés mindkét irányban, legfeljebb egy kicsit várni kellett, de nem biztos, hogy ez mindvégig így lesz a felújítás alatt.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában