Nyíregyháza

2020.09.03. 19:31

Ismét sikerrel zárult a nyári diákmunkaprogram

Jóval túlszárnyaltuk az elvárt létszámkeretet: több mint 4600 diák állt munkába az önkormányzatoknál az idén megyénkben.

Forrás: KM

A nyári önkormányzati diákmunka megyei eredményeiről, tapasztalatairól, s nyugodtan kijelenthetjük, sikeréről csütörtökön Román István kormánymegbízott és dr. Nagy Ervin, a megyei kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály vezetője tájékoztatta a sajtó képviselőit. Elhangzott: megyénkben – jóval túlszárnyalva a háromezer fős, elvárt létszámkeretet – 4665 diák állt munkába, sokan a turizmus és vendéglátás területén.

A lelkes, fiatalok szorgalmas munkája nagy segítséget jelentett a munkaadóknak a főszezonban. A diákmunka program megyénkben félmilliárd forint állami támogatásból valósult meg, az élményekkel, tapasztalatokkal és jövedelemmel gazdagodó dolgozók és a foglalkoztatók visszajelzései egyértelműen pozitívak.

Dr. Nagy Ervin főosztályvezető a július elejétől augusztus végéig tartó diákmunka programmal kapcsolatban megjegyezte: az önkormányzat által fenntartott intézményekben napi 6 órás, a turizmus-vendéglátás és a mezőgazdaság területén napi 8 órás foglalkoztatásra nyílt lehetőség, utóbbi 75 százalékos támogatási intenzitást kapott.

Szabó Zoltán, a Sóstógyógyfürdők Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta: 31 diák dolgozott náluk augusztusban az országos program keretében, erre 5,5 millió forint támogatást kaptak.

– A járványügyi veszélyhelyzet miatt március közepétől valamennyi fürdőnket kénytelenek voltunk bezárni, csak júniusban nyithattak ki újra, ez nem kevés forgalom- és bevételkiesést okozott a cégnek. A szezonálisan nyitva tartó strandokon értelemszerűen júliusban és augusztusban óriási szükség van többletmunkaerőre, amit a diákok segítsége nélkül nehezen tudnánk biztosítani. A támogatott program keretében foglalkoztatott diákok mellett diákszövetkezettől érkezett fiatalok is örömmel dolgoztak nálunk különféle munkaterületeken.

Akiket szerződés kötelez...

– Azt, hogy ki milyen feladatot lásson el, a munkavállaló rátermettsége, szakképzettsége, tapasztalatai alapján mérlegeltük, az egyetemisták például kiválóan megállták a helyüket a nagyobb felelősséggel járó területeken, így a jegypénztárakban is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a diákmunkaprogram keretében, munkaszerződéssel alkalmazott fiatalok stabilabb, megbízhatóbb munkaerők, komolyabban veszik a munkájukat, igyekeznek „beállni a sorba”, minimális a fluktuáció. A központilag meghatározott minimumösszegnél valamivel több fizetést tudtunk nekik adni, ami még inkább motiválta őket – mondta el lapunk érdeklődésére a Sóstógyógyfürdők Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában