Nyíregyháza

2020.09.11. 11:30

Maszk: csak a szobában vehetik le

A hatályos rendelet szerint a közös helyiségekben maszkot kell viselniük a diákoknak.

A Campus Kollégiumban is megmérik a hallgatók testhőmérsékletét

Fotó: Dodó Ferenc

– Valamennyi kollégiumnak, így nekünk is ugyanazt a protokollt kell követnünk: ha bárkinél jelentkeznek koronavírus-fertőzésre utaló tünetek, azonnal el kell különítenünk, majd értesítenünk kell a szülőket. Ezután a diáknak haza kell mennie, a ­továbbiakról a háziorvosa dönt – mondta el lapunknak Máté Tóth Attila, a nyír­egyházi Zrínyi Ilona Gimnázium Széchenyi úti kollégiumának intézményegység-vezetője.

Az Emmi rendelkezése alapján a középiskolai kollégiumok csak a férőhelyek 95 százalékát tölthették fel – ezt a szabolcsi megyeszékhelyen a Nyíregyházi Tankerületi Központ ellenőrizte. A Zrínyi kollégiumának két részlege van: a Széchenyi úton 174, a Tiszavasvári úton 147 hellyel. Mind a két egység teljes kapacitással működik, így a szabályok betartása érdekében a diákok egy részét más intézményekben helyezték el: mindenkinek lett helye, csak máshol.

Alkalmazkodtak a helyzethez

– A kollégiumok vezetői tartják egymással a kapcsolatot, és az érintett diákok szüleivel is megbeszéltük, hogy vannak tanulók, akiket máshová kell irányítanunk – tette hozzá Máté Tóth Attila. – A szülők rugalmasak voltak, s megértették, hogy a gyerekek egészsége érdekében erre az intézkedésre szükség van.

Az intézményegység-vezető elmondta: ez a helyzet a mindennapokra is hatással van. A hatályos rendelet szerint a szobákban nem kell maszkot viselniük a diákoknak, a közös helyiségekben – például a folyosón és a bejáratnál – viszont igen, és már belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés. A takarítószemélyzet a gyerekek beköltözésekor teljes fertőtlenítést végzett: többek között a kilincseket, az asztalokat és a mosdókat is lemosták.

– A házirendnek megfelelően nálunk csak a gyerekek egy része tanul központi szilenciumon, ők a másfél méteres távolságot megtartva tartózkodhatnak a tanulószobákban – emelte ki Máté Tóth Attila. – Diákjaink nagy része jó tanuló, így ők szobáikban készülhetnek fel a tanórákra, a csoportvezető tanárok ellenőrzése mellett. Jól alkalmazkodtak a kialakult helyzethez: márciusban, a veszélyhelyzet elején is zökkenőmentesen költöztek ki, és ugyanez jellemezte a szeptemberi visszaköltözést is. A tanév kezdetén a szülők nem jöhettek be a kollégiumba, minden tanulónak ki kellett töltenie egy egészségügyi nyilatkozatot, s a testhőmérsékletüket is megmértük. Fegyelmezettek voltak, megértették ennek a jelentőségét, s betartják az előírásokat – meg is dicsértük őket.

Nem fogadhatnak látogatókat

A Nyíregyházi Egyetem Campus Kollégiumába ebben a tanévben minden jelentkezőt felvettek: első körben hatvan első- és 241 felsőbb éves hallgató költözött be, de a pótfelvételizőknek és azoknak is biztosítottak elhelyezést, akik lemaradtak a korábban meghirdetett határidőről. A szállást csak egészséges diákok foglalhatták el, akiknek ki kellett tölteniük egy kérdőívet, és megmérték a testhőmérsékletüket is. Az elhelyezés során az azonos órákat látogató hallgatók kerültek egy-egy kollégiumi szobába.

Hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a fertőzés lehetőségét, a négyágyas szobákba csak két hallgató költözhet be.

– A kollégium gondoskodik a folyamatos fertőtlenítésről, kiemelt figyelmet fordítva a közösségi helyiségekre – mondta el érdeklődésünkre a Campus Kollégium csoportvezetője. Baloghné Asztalos Katalin hozzátette: a kollégium lakói nem fogadhatnak a szobájukban vendéget, belépéskor fel kell mutatniuk a szobakártyájukat, és kötelesek betartani a házirendben foglalt higiénés szabályokat. A közös használatú terekben kötelező a maszk használata, valamint a minimum másfél méteres védőtávolságra is figyelniük kell a hallgatóknak.

KM


Négy ágy, négy lakó

– A kolinkban a maszkviselés mindenhol kötelező, csak a szobánkban vehetjük le, s vendégeket sem fogadhatunk. A beiratkozáskor egy nyilatkozatot töltöttem ki, mellyel igazoltam, hogy nem érintkeztem fertőzött emberrel, s hogy tünetmentes vagyok. A beköltözés napján csak egy hozzátartozó kísérhetett el, neki is maszkot s gumikesztyűt kellett viselnie – tudtuk meg Miklós Balázstól, aki nemrégiben költözött be a Debreceni Egyetem egyik kollégiumába. A fiatal egyetemista hozzátette: esetükben nincs korlátozás, egy négyágyas szobában négyen laknak a következő szemeszterben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában