Nyíregyháza

2021.01.17. 20:00

Feltámadt a lemerült telefon

Elenyésző a valószínűsége annak, hogy túlélheti a mobil a vízbe merülést, de most happy end lett belőle.

LTL

Vincellér Tibor több mint egy órán át kutatott az iszapban, mígnem bekapcsolt állapotban emelte ki a nem olcsó informatikai eszközt | Fotó: Sipeki Péter

Fotó: Sipeki Péter

Lemerült a mobiltelefon. Megesik az ilyesmi. Az akkumulátor kapacitása véges, ha nem kerül töltőre a készülék, akkor belátható időn belül elsötétülhet a ­képernyő. Merőben más a helyzet, ha a mobil a tóba merül le. Alaposan felkavarta az állóvizet a napokban a sztori, miszerint egy hölgy szelfizés közben véletlenül beleejtette a telefonját a Bujtosi-tóba.

Eredményes búvárkodás

Kétségbeesésében kereste a lehetőségét annak, hogy mihamarabb felszínre hozhassa a kedvenc használati tárgyát. Időbe telt, amíg sikerült mozgósítani a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesületet, és végül a biztonsági előírásokat betartva Vincellér Tibor csobbant a jéghideg vízbe búvárruhában. Több mint egy órán keresztül keresett, kutatott az iszapban, mígnem bekapcsolt állapotban emelte ki a nem olcsó informatikai eszközt. Önmagában az is bravúr, hogy a búvárkodás eredményesen zárult, de vajon mekkora annak a valószínűsége, hogy nem ment tönkre a telefon?

Vincellér Tibor több mint egy órán át kutatott az iszapban, mígnem bekapcsolt állapotban emelte ki a nem olcsó informatikai eszközt | Fotó: Sipeki Péter

– Nagyon meglepő, hogy egy ilyen eset után is úgy működött, mintha mi sem történt volna. Nem szenvedett maradandó károsodást, csupán a hangszórórácsot kellett kicserélni – reagált megkeresésünkre Vágó Attila, az iSzaki Shop elektronikai műszerésze, akihez a különleges, szelfizés közben megesett lemerüléses eset után vitték be a készüléket. A titok nyitja lehet, hogy a háza alumíniumból készült, csepp- és porálló.

– Amikor piacra dobták ezt a modellt, a reklámfilm főhőse úgy biciklizett az esőben, hogy közben csuromvizes lett. Csak éppen a végén apró betűvel olvasható, hogy az eszköz nem vízálló. Sokan beviszik magukkal a mosdóba, és a farzsebből belepottyan a vécébe. De arra is van példa, hogy valaki a fürdőkádban használja a telefonját, és bizony a gőz is károsítja azt. Nyaralás után hoztak már be olyan készüléket, amelyben az utolsó videófelvételén látható, hogy jön szembe a hullám. Az ultrahangos tisztítófolyadékkal megmenthető az alaplap: a háromperces kezelés után fél napig száradnia kell, majd következhet a tesztelés.

A Bujtosi-tóba lemerült mobiltelefon sok apró részlet szerencsés alakulásának köszönheti, hogy sikerült feltámadnia.

Néhány csepp is ártalmas lehet

– Talán az menthette meg a telefon „életét”, hogy iszap vette körül. Ha normál esetben akár néhány vízcsepp éri a rézhuzalt, megsérülhet az alaplap. Mindegyik modellt hasonló szilikontömítéssel látták el, ezért is elenyésző volt az esélye, hogy bekapcsolt állapotban kerül elő a mobil.

https://szon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/a-bujtosi-toba-ejtette-egy-lany-az-okostelefonjat-specialis-mentok-hoztak-fel-4731826/

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/kiderult-miert-hoznak-fel-targyakat-a-viz-alol-a-specialis-mentok-4738243/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában