Kelet-retró

2021.02.27. 08:00

A halottlátó megjósolta a tiszavasvári gyilkosságot?

A boldogító „nem”: amikor Nagyvarsány elvált Gyürétől. Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Fotó: Shutterstock

1991. február 27., szerda

A halottlátó megjósolta a tiszavasvári gyilkosságot?

A tiszavasvári Alkaloida bejáratával szemben rendőrautó áll. Odébb, egy nő holtteste körül nyomozók mérnek, fényképeznek, vázlatokat készítenek. A havas, sáros, füves, nádas terület minden négyzetcentiméterét alaposan átvizsgálják. Megtudtuk: február 26-án reggel a 33 éves tiszavasvári nőt holtan találtak, bűncselekmény áldozata.

Az eddigi adatok szerint a munkahelyére igyekezett, a gyár közeli nádas, elhagyatott területen ismeretlen tettes megtámadta, s brutálisan bántalmazta. A nő életét veszítette.

Az elkövető felderítésén nagy erőkkel dolgoznak, a megyei rendőr-főkapitányság, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság és a Tiszavasvári Rendőrőrs munkatársain kívül a Budapestről érkezett kriminalisztikai szakértők is bekapcsolódtak. A helyszínen igen értékes nyomokat sikerült rögzíteni.

A helyszíni szemlével párhuzamosan tart az adatgyűjtés, a tanúk meghallgatása, a sértett szokásainak, mozgásának feltérképezése, megismerése, megkeresik a rendszeresen erre járókat is. A Debreceni Orvostudományi Egyetem igazságügyi orvosszakértőtől elsősorban a bűnelkövetés eszközéről, valamint az okozott sérülésekről, illetve ezek alapján az indítékokról is felvilágosítást kapnak a rendőrök.

A holttesttől kicsit távolabb két férfi sápadtan áll. Ők az elhunyt asszony rokonai. „A családban meglehetősen rövid időn belül ez a harmadik haláleset. Ez utóbbi egyértelműen bűncselekmény következménye. Állítólag a tiszavasvári halottlátó az öcsémnek – aki később talán öngyilkos lett – megjósolta: öt éven belül egy lánytestvére is halott lesz. S most itt van.”

A boldogító „nem”: válik Varsány Gyürétől

A sziámi ikrek műtétre jelentkeztek. A neves tudósokból álló csapat már ki is tűzte a dátumot: március 3. A nem mindennapi esemény színhelye sem akárhol lesz: Szabolcs-Szatmár-Beregben, közelebbről a Tisza mentén, Varsánygyürében. E napon magát a falut „operálják” szét, s teremtenek lehetőséget arra, hogy az ikerpár két tagja, Nagyvarsány és Gyüre külön-külön kezdjen új életet.

Igaz, öt hónappal ezelőtt fellobogózták már egyszer az utcákat, s megválasztották a varsánygyürei önkormányzatot, illetve a polgármestert, de most megismétlik a nevezetes aktust.

Hogy megértsük a jelen állapotokat, vissza kell mennünk egészen 1972-ig. Az addig önálló Nagyvarsányt és Gyürét akkor ajándékozta meg közös községi tanáccsal a hatalom, s pár évvel később az okosok tekertek még egyet a présen, amelyben a helyiek önérzetét nyomatták éppen: kitalálták, ha már közös a tanács, legyen a két faluból egy.

A múlt rendszerben persze csak a házasság ment könnyen, a válás annál nehezebben. A gyüreiek pedig mind hangosabban fontolgatták azt, mind nyilvánvalóbb lett, a helyzet tarthatatlan. Hiába kötötte össze már az eltelt évek során ezernyi szál a két, különben teljesen összeépült, összenőtt falut, a gyüreiek nem tágítottak. S mikor a közös tanács tavaly népszavazásra szólította a népet, kiderült, a nagyvarsányiak is önállóságra vágynak.

A két falu akarata ugyan már egyértelmű volt, de hivatalosan még nem mondatott ki a válás. A lelke pedig mindennek a rend! Így aztán – bár mindenki tudta, hogy rövid időn belül úgyis megszűnik Varsánygyüre – a választásokat itt is megtartották. Megválasztották a polgármestert, megalakult az önkormányzat, s dolgoznak ma is becsülettel.

December 29-én megjött a köztársasági elnöki határozat, mely kimondta Varsánygyüre megszűnését. Ki kellett írni, s meg kellett szervezni az új helyhatósági választást mindkét faluban, külön-külön.

Miután a műtét sikere biztos, abban is reménykedhetünk, a két szétoperált test is mihamarabb magához tér, s megkezdheti önálló életét. Ám arra számítani kell, hogy jó ideig érezni fogják még a másik hiányát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában