Cégénydányád

2021.02.06. 09:24

Sikeres esztendőt zártak

A fejlesztéseknek és a sikeres online programnak a koronavírus sem szabhatott gátat.

MI

– Tavaly jó évet zártunk annak ellenére, hogy nem nyertünk pályázatokat. Nagy megtakarításaink voltak, ezért saját forrásból több fejlesztés is történt a településen – kezdte az előző esztendő értékelését Kelemen Róbert, Cégénydányád polgármestere. A településvezető kiemelte, utak és járdák újultak meg, korszerűsítették a község bentlakásos intézményének teljes fűtésrendszerét, és az idősek klubját is felújították.

Versenyképes fizetést kapnak

– A járványhelyzet ellenére Cégénydányád népszerűbbé vált, köszönhetően az online térben hódító Legyen malacod! programnak. A projektben nem a malacok értékesítése, hanem a munkahelyteremtés a legfontosabb, hiszen a vidékünk nem bővelkedik álláslehetőségekben. Az interneten virtuálisan „neveljük” az állatokat: a tulajdonos egy kódot kap, melynek segítségével követheti a malac életét hat hónapon keresztül. Az idő lejárta után eldönti, hogy mit csinál vele: elszállítja, esetleg disznóölést rendel tőlünk, amit a falusi vendéglátók koordinálnak – ismertette a nagy sikerű kezdeményezés sarokpontjait Kelemen Róbert, hozzátéve: mára egyfajta családi programmá is vált az akció, amely a falusi turizmust is segíti.

Kelemen Róbert Cégénydányád polgármestere
Fotó: Dodó Ferenc

– Ez a komplex program 8-10 ember versenyképes bérét teremti meg, és maradandó élményeket biztosít az ide látogatóknak. A nálunk dolgozó emberek jelentős része a munkája mellett termel, vagy napszámba jár, ami óriási segítség a helyi gazdáknak – hangsúlyozta a polgármester.

A világ minden tájáról

Kelemen Róbert elmondta, a településen élénk a turizmus, a rendezvényeikre évente mintegy 6 ezer ember látogat el. – Óriási sikernek tartom, hogy tavaly a faluba invitálhattuk a Kende család tagjait a világ minden tájáról, amire korábban nem volt példa. Írországból és Svájcból is érkeztek hozzánk. A család régen rengeteget tett a térségért, Kölcsey anyagi hátterét is ők biztosították a politizáláshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában