nyíregyháza

2021.03.03. 14:00

Felszámolták az illegális hulladéklerakót a Sirály-rét természetvédelmi területről

Nyíregyháza sikeresen pályázott a „Tisztítsuk meg az Országot” az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében – pályázati felhívásra. Ennek eredményeként 28,3 millió Ft forrást nyert el a Nyíregyháza, „Sirályrét” önkormányzati tulajdonú terület hulladékmentesítésének elvégzéséhez.

Forrás: Szarka Lajos/ÉAK

A hulladékok felszedésével és elszállításával, valamint kezelésével megbízott Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a természetvédelmi területen folytatott munkavégzés előírásainak megfelelően, határidőben és teljeskörűen elvégezte a terület hulladékmentesítését. A projekt során jellemzően építési-, bontási hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak a Nyíregyházi Hulladékkezelő Központba.

Ilyen volt...
Fotó: ÉAK

A hulladékgazdálkodással foglalkozó társaság telephelyén a hulladékok szakszerű kezelése megfelelő műszaki védelemmel ellátott területen valósult meg. A „Sirályrét” országos jelentőségű védett természeti terület (ex lege védett láp) része, mely a

Tokaji út – Sirály és Acél utcák által határolt területen helyezkedik el.

A lápterületek védelme érdekében a lápokkal szomszédos terület hulladékoktól, törmelékektől való megtisztítása és a tereprendezés elsődleges feladat volt.

A megtisztított lápterület védelmével, ökológiai környezetfejlesztésével integrált társadalmi, gazdasági fejlesztésével az egész terület revitalizációja megvalósulhat. A terület további hasznosítására az önkormányzat kész tervvel rendelkezik: az illegálisan elhelyezett hulladékoktól megtisztított területen erdősítést végeznek majd. Az erdősítés közvetlenül kapcsolódik a lápi ökoszisztémához, így annak védelmét, a lápi környezet természeti állapotának javulását, a komplex ökoszisztéma kiteljesedését, élőhely és biodiverzitásban gazdagodását eredményezi majd.

...ilyen lett

Erre épülhetnek majd következő projektek, a tervezett fejlesztések – melynek első lépése volt a hulladéklerakó felszámolása – így integrálják majd a környezet- és természetvédelmet, a kutatást, oktatást, környezeti nevelést, kikapcsolódást, rekreációt és a gazdasági tevékenységet – olvasható a város sajtószolgálatának közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában