Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.03.04. 17:28

Milliárdok jutnak a közfoglalkoztatásra

Több mint 10 ezer ember kap munkát az idei programban megyénkben.

JG

20210216 Pásztó A város önkormányzata sikeresen működteti a közmunka programot. Ennek keretein belül betonüzem és kertészet is üzemel. Fotó: Hüvösi Csaba HCS Nógrád Megyei Hírlap

Forrás: Illusztráció/MW-archív

Fotó: Hüvösi Csaba

A megye 13 járásában több mint 10 ezer ember jut munkához a március elején megindult idei közfoglalkoztatási programban – jelentette be Román István kormánymegbízott a tiszadadai polgármesteri hivatalban csütörtökön.

14,7 milliárd forint

– Jelentős előkészítő munka után indult el az idei közfoglalkoztatási program – fejtette ki Román István.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 211 települési önkormányzat, valamint önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság összesen 481 programra pályázott, és örömmel jelenthetem be, hogy a megvalósításra több mint 14,7 milliárd forint áll a rendelkezésre.

– A járási Start munkaprogramban 2021-ben is a helyi sajátosságokra épülő értékteremtő-, a szociális és a mezőgazdasági közfoglalkoztatásra lehetett pályázni.

– Ettől a hónaptól indulnak az országos közfoglalkoztatási programok, amelyek keretében a vízügyi igazgatóságok, vízgazdálkodási társulatok, az állami erdőgazdaságok, a rendészeti és katasztrófavédelmi szervek, valamint az egyházi- és egyéb karitatív szervezetek kínálnak munkalehetőségeket – ez a megyében közel 1800 embert érint.

– Szintén márciustól indul a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás a települések kötelező, vagy önként vállalt feladatainak ellátására, ami a megyénkben több mint nyolcezer embernek ad munkát. Jó hír, hogy egy kormányrendelet alapján 2021 márciusától emelkednek a közfoglalkoztatásban a bérek is.

Nem üres szlogen

– Tiszadadán nem üres szlogen az értékteremtő közfoglalkoztatás – emelte ki dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő a csütörtöki eseményen.

– A Dada tészta mára már fogalommá vált az egész országban, ezen kívül példás a helyi tyúkfarm életre hívása és a varroda üzemeltetése, hogy csak néhány példát említsek. A járásban 15 településen működik a Start munkaprogram és valamennyi városban, faluban a közfoglalkoztatás.

Ennek köszönhetően az emberek nem segélyből élnek, hanem munkát kapnak azok, akiknek még nem sikerült elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon.

– Azoknak, akik bekerülnek ebbe a rendszerbe, a munkalehetőségen kívül képzéseket is kínálnak. Jelenleg az álláskeresők kétharmada csak alapfokú végzettséggel rendelkezik és akik élnek a képzések adta lehetőségekkel, szakképesítést szerezhetnek, amivel még könnyebben tudnak majd elhelyezkedni a versenyszférában.

Lehetőséget kaptunk 2010-ben arra, hogy a falu egy még jobb irányba mozduljon el

– mondta Mizser Zsolt, Tiszadada polgármestere.

– A valamikor malomként működött többszintes, romos épület helyrehozatalával kezdtük, ahol ma már a napi 10 mázsa termelési kapacitású tésztaüzemünk és a varrodánk működik. A tyúktelepünkön több mint négyezer jószág van, a tojás jelentős részét értékesítjük. Az idén szeretnénk az almalé-üzemet is beindítani és számos egyéb ötletünk is van. A most indult programban Tiszadadán több mint 130 embert tudunk foglalkoztatni – tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában