nyíregyháza

2021.03.05. 13:49

Optimalizálja a munkát az új műszer

A modern orvosi eszközt a daganat- és érsebészeti műtéteknél használják majd.

MI

Fotó: DODO FERENC

Ismét nagy értékű adományt kapott a Jósa András Oktatókórház. A több mint 9 millió forint értékű műszereket a Realtherm Kft. ajánlotta fel az intézménynek, így segítve a munkájukat a járványhelyzetben.

Az eseményen dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta, a kapott eszközök segítik a hasfeltárást a műtétek során, és nagyon fontos előnye, hogy kiváltja egy asszisztens munkáját azáltal, hogy stabilan rögzíti a sebszéleket.

– A sebészeti műtéteknél a jövőben folyamatosan használni fogjuk a műszereket, hiszen a kórházunkban nagy hagyománya van a daganatsebészetnek és az érsebészeti műtéteknek, amelyeket a járványhelyzet után már tervezetten végezhetünk. A pandémia alatt is vannak ilyen beavatkozásaink, de csak a sürgős eseteket látjuk el – tudtuk meg a főigazgatótól.

Kevesebb embert igényel

A koronavírus-járvány idején nagyon fontos, hogy a versenyszférában hatékonyan gazdálkodjunk a humán erőforrásainkkal, s nincs ez másként az egészségügyben sem, ahol élet-halál kérdése lehet, hogy megfelelő létszámú szakember álljon rendelkezésre. Ebben szerettünk volna segítséget nyújtani a kórháznak az eszközadományunkkal – fogalmazott az Márton Zoltán, az adományozó cég vezetője.

– Ahogy dr. Szondi Zita is említette, a műszerek segítségével eggyel kevesebb asszisztensre van szükség a műtéteknél, s a felszabadult kapacitásokat máshová lehet átcsoportosítani. Ez az első adományunk az intézménynek, de szeretnénk, ha ez hagyománnyá válna, és a jövőben is támogatni kívánjuk a kórházat – hangsúlyozta.

Dr. Tóth Lajos Barna, az oktatókórház sebészeti osztályának osztályvezető főorvosa a speciális eszközökről lapunknak elmondta, a képen is látható rengeteg alkatrész egyetlen műszer, amit a nagyobb hasi feltárással járó műtéteknél használnak. A daganatos betegek kezelése mellett az érsebészeti rekonstrukciós műtéteknél is nagyon hasznosak. A feltáró rendszerrel a sebész jobban látja a kezelendő felületet, és az eszköz jobb hozzáférhetőséget biztosít az orvosnak.

– Azon túl, hogy kiváltja egy asszisztens munkáját, azt is fontos kiemelni, hogy a berendezés nem fárad el, így a beállítást követően órákon keresztül lehet operálni – ismertette a rendszer előnyeit az osztályvezető főorvos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában