koronavírus

2021.03.22. 20:00

Segítséget kérnek – szükség van donorokra a vérplazma-terápiához

Legalább 3 héttel a felépülése után jelentkezhet donornak, aki átesett a koronavírus-fertőzésen.

Országos vérellátó szolgálat vérellátás orvos műtét sürgősségi betegellátás vérvétel vérplazma 2021 03 11 Fotó: Kállai Márton

Forrás: Szabad Föld

A járvány harmadik hullámának a felívelő szakaszában járunk, egyre nő a fertőzöttek száma, és a kórházi ápolásra szoruló betegeké is, ezért az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) újra kampányba kezdett, ugyanis életeket menthet a vérplazma-terápia. A donációra alkalmas, gyógyult betegtől úgynevezett plazmaferezis útján plazmát gyűjtenek, amelyből speciális vérkészítményt állítanak elő.

– A nyíregyházi vérellátó központot, illetve az egyik nagy bevásárlóközpontban működő vérplazmacentrumot is felkereshetik a megyeszékhelyen a Covid–19 betegségen átesettek, és segíthetnek másokon – hívta fel a figyelmet dr. Nagy Sándor, az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese.

– Az első hullám tapasztalatai megmutatták, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett betegek szervezete termelhet olyan mennyiségű antitestet, amely eredményesen hasznosítható a súlyos állapotú koronavírusos betegek kórházi kezelésében. A vérplazma-terápia segítségével a beteg készen kapja azokat az antitesteket, amelyek fel tudják venni a harcot a vírussal szemben addig is, amíg a fertőzött személy szervezete is elkezdi azokat termelni – mondta el lapunknak az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szakmai főigazgató-helyettese, dr. Nagy Sándor.

Nyíregyházán két helyszínen

Megtudtuk, a vérellátó szolgálat a második hullámban folyamatosan biztosította a készítményeket a kórházak számára, aztán ahogyan enyhülni kezdett a járványhelyzet, úgy egyre kevesebben jelentkeztek donornak.

– Tavaly ősszel hirdettük meg először a kampányt, akkor heti szinten 150-200-an jelentkeztek, az idén március elején körülbelül 60-ra csökkent ez a szám. Sajnos, jelenleg meredeken emelkedik a kórházi ápolásra szoruló koronavírusos betegek száma, ezért ismét megjelent a felhívásunk, ugyanis láttuk, hogy ennyi donor nem tudja a szükséges plazmamennyiséget biztosítani a kórházak számára. A felhívást követően élénkült is az aktivitás, néhány nap alatt 400-an jelentkeztek plazmadonornak. A plazmagyűjtés korábban nem volt része a vérellátó szolgálat tevékenységének, mi teljes vért gyűjtünk, de az életmentő készítményekhez, amelyeket az OVSZ állít elő, plazmára van szükség. Ezért vállaltuk a plazmadonorok toborzását és a teljes folyamat lebonyolítását. Ahhoz, hogy több városban is hozzáférhető legyen az eljárás, többek között a nyíregyházi vérellátó központba is telepítettük az eljáráshoz szükséges speciális eszközparkot, illetve az egyik nagy nyíregyházi bevásárlóközpontban működő vérplazmacentrumot is felkereshetik a koronavírus-fertőzésen átesettek, és segíthetnek másokon. A gyógyultak legalább 3 héttel a felépülésük után jelentkezhetnek donornak. Ekkor vérmintavétel történik, hogy megállapítsák, mennyi vírusellenes antitestet termel a szervezetük. Ha a szint eléri az elvárt értéket, és minden egyéb laboratóriumi eredmény is megfelelő, a jelentkezőt alkalmassá minősítik, és adhat plazmát. A Nyíregyházán levett vérplazmát Debrecenben dolgozzák fel, majd visszakerül a nyíregyházi kórházba. Kezdetben a súlyos állapotú betegeken alkalmazták a terápiát, jelenleg a kórházban kezeltek tüneteiktől függően, korai stádiumban is kaphatnak vérplazmát, megelőzve a beteg állapotának további romlását – emelte ki a szakmai főigazgató-helyettes.

A vírus vérrel nem adható át

A kihelyezett véradások forgatókönyvét is teljesen átírta a koronavírus-járvány elleni küzdelem, azonban most is nagyon nagy szükség van vérkészítményekre, ezért a vér­adás nem szüntethető be, nem állhat le, továbbra is számítanak az egészséges lakosság segítségére.

– Az egészségügy kiemelt feladata most a Covid-betegek ellátása, s ugyan tervezett műtéteket nem végeznek a kórházakban, de a sürgős, életmentő beavatkozásokhoz vérre van szükség, ami semmi mással nem pótolható – mondta el Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója, aki nyomatékosította, és mindenkit megnyugtatott, hogy a koronavírus vérrel nem adható tovább, és a véradás során sem fertőződhet meg senki, hiszen fokozott figyelmet fordítanak a fertőtlenítésre, a biztonsági szabályok maradéktalan betartására.

Életeket mentenek, akik adnak vért

Négy éve rendszeres véradó kollégánk, ifj. Dankó Mihály. Mivel vérvétel előtt a vérnyomást és a hemoglobinszintet is mérik, ennek köszönheti, hogy felfedezték lappangó, alighanem genetikai eredetű hipertóniáját. – Szerencsére emellett is adhatok vért, és a közel két hónapos kivárás után mindig jelentkezem. Legalább 15-ször megtettem már, regisztrált véradó vagyok, 0-s, Rh-pozitív vércsoporttal, és hívnak is, ha szükség van rám. Ez többszörösen is jó dolog: frissül a vérem, és az embereken is segíthetek. Pénzt ebből nem akarok csinálni, nem keresem a vérplazmaátvevő helyeket. Megelégszem a vásárlási utalvánnyal és édességgel, amit a Vöröskereszt ad – mondta nevetve, majd hozzátette: – A kórházban dolgozó feleségem egy évben két szabadnapot kap érte, szerintem ösztönzésül sok cégnél érdemes lenne ezt bevezetni. Nem számolom, mikor leszek sokszoros véradó, de a fiamat is úgy nevelem, hogy bátran és rendszeresen segítsen az embereken.

– Nagy munkával jár a kihelyezett véradások megszervezése, olyan helyszínt keresünk, ahol a véradás alatt s az esetleges várakozás idején is tartható legyen a másfél méteres távolság – jegyezte meg a megyei igazgató, és hozzátette, emberfeletti munkát jelent, hogy elérjék a donorokat. Mindenkit telefonon keresnek meg és kérnek arra, hogy adjon vért, hiszen egyetlen vér­adással akár három betegen is segíthet, a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátumok készülnek.

– A digitális oktatás miatt sajnos nem szervezhetjük meg a tavaszi egyetemi, főiskolai véradó eseményeket sem, ahol évről évre újabb fiatalokat is sikerült bevonnunk, és rendszeres donorokká váltak. Most elsősorban a már meglévő véradóinkra számítunk, de örömmel vesszük, ha baráti, ismeretségi körükben találnak olyan önkénteseket, akik – elmúltak 18 évesek, a testsúlyuk meghaladja az 50 kilogrammot, és nincs olyan ismert betegségük, vagy nem szednek olyan gyógyszert, ami a véradást ellehetetleníti – szívesen nyújtják a karjukat és segítenek az embertársaikon, így válva életmentőkké.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában