Nyíregyháza

2021.05.11. 07:17

Nagyon ritka az ejtőernyős baleset

Minden ugrót felkészítenek a veszélyes szituációkra, s ezt a tudást rendszeresen ellenőrzik.

MI

Fotó: Pusztai Sándor

Ahogy arról korábban beszámoltunk, elsodródott az érkezésre kijelölt területtől egy ejtőernyős szombaton dél körül a megyeszékhelyen. Nem hivatalos forrás szerint az ernyője is csak részben nyílt ki, ezért érkezett a Westsik Vilmos utca közelében egy laza homokos területre. Az ugrót a mentők kórházba vitték, a rendőrség vizsgálja a légi közlekedési baleset körülményeit.

https://szon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/ejtoernyos-baleset-nyiregyhazan-5046913/

Az ejtőernyőzés szabályairól és a szigorú óvintézkedésekről egy tapasztalt ugrót kérdeztünk.

Jánkfalvi Csaba, a Nyírségi Ejtőernyős Klub elnöke már 5 éve ejtőernyőzik, és több mint 300 ugrással a háta mögött kiterjedt tapasztalattal rendelkezik. Kérdésünkre elmondta, az ugróknak szigorú orvosi alkalmassági vizsgán kell részt venniük, amit minden alkalom előtt ellenőriznek.

Szigorú szabályok

– Az ejtőernyősök egyéb vizsgákat is tesznek, ezeket félévente vagy évente meg kell ismételni. Az ejtőernyősképzésből is többféle van: a gyorsított szabadesőképzés és a bekötött képzés. Az előbbi kilenc, míg az utóbbi huszonegy ugrásból áll. A vészhelyzetekre egy külön témakör keretein belül készülnek fel a leendő ugrók. Az oktatás során videókkal szemléltetik a különféle szituációkat, továbbá a földön egy ejtőernyőshámba ülve is gyakorolják a veszélyes helyzeteket – tudtuk meg Jánkfalvi Csabától, aki a biztonságot garantáló felszerelésről is mesélt lapunknak.

 

– Az ejtőernyőket egy biztosítókészülékkel szerelik fel, ami 300 méteres magasságban akkor is kinyitja a tartalékernyőt, ha az ugró magatehetetlenül zuhan, és nem reagál. Ez még biztonságos magasság, hiszen az ernyő mintegy 50 méter alatt kinyílik. Arra az esetre is van forgatókönyv, ha nem megfelelően nyílik az eszköz: a főernyő leoldása, a tartalékernyő nyitása a folyamat neve, amit szintén rendszeresen gyakorolunk, és az ugrók tudását ellenőrizzük – hangsúlyozta az ejtőernyős, hozzátéve: a hétvégi szerencsétlenséghez hasonló esetek kifejezetten ritkák, a világ összes ugrásának csupán egy százaléka végződik balesettel. Nyíregyházán mintegy kétezer ejtőernyős ugrás van egy évben, de baleset maximum három-négy évente történik.

Kezelni lehet a helyzetet

A tandemugrásról az elnök elmondta, a tandemutas az ugrás előtt egy felkészítő foglalkozáson vesz részt, megtanulja a helyes testtartást, valamint azt is, mit nem szabad tennie.

– Innentől nincs más dolga, mint átadni magát a zuhanás élvezetének. A felszerelés is eltérő, hiszen sokkal nagyobb kupolájú főernyővel ugranak, ami elbírja a két ember súlyát. Normál esetben 1500 méter magasan nyitják az ernyőt a tandem- és 1000 méteren a szólóugrások esetén, pont azért, hogy ha baj történik, legyen idő kezelni a helyzetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában