Tiszaszentmárton

2021.07.18. 11:30

Újraéledő hagyomány: komatálközösség

Olyan ételeket állítanak össze, amelyek fontosak a babának és az anyukának is az első időszakban.

Pótor Melinda

Forrás: a szerző

Komatálat kapni különleges dolog, hiszen az első hetekben minden segítség kincs a családnak. Ráadásul a rokonok, barátok, ismerősök által elkészített ételcsodáknál nincs finomabb. A napokban vehette át Tiszaszentmártonon az első komatálközösség a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatójától, Nagy Edinától a komatálat.

Ápolni és továbbadni a szokást

– Nagy öröm számomra, hogy olyan régi szokásokat sikerül a mai modern világban újra megélni, amelyek annak idején a nagyszüleinknek teljesen természetes dolognak számítottak. Fontos, hogy olyan lehetőségeket kínáljunk programjainkkal a lakosságnak, amelyek segítenek életben tartani és megőrizni szokáskultúránkat – fogalmazott az intézet vezetője.

– Az elfeledett, de méltó szokás legfőbb üzenete az, hogy nemcsak akkor segíthetünk, ha rokonsági kötelékben állunk az újszülött családjával, hanem akkor is, ha egy településen élünk, esetleg valamelyik családtag munkatársai vagyunk. Én is kaptam annak idején komatálat – árulta el Kovács Zsuzsanna, a közösség vezetője, a község közművelődési szakembere. – Büszkék vagyunk arra, hogy településünk követi a hagyományokat, és szeretnénk ezt továbbadni. Tiszaszentmártonon az elkövetkező hónapokban 8 családba érkezik újszülött, az első baba júniusban született. Ezért tartottuk fontosnak a közösség megalakítását. Márciusban öt helybélivel elhatároztuk, hogy életre hívjuk Tiszaszentmártonon a komatál közösségét. Tagjaink között van iskolaigazgató, szakács, ABC-vezető, hivatali munkatárs is. Fontos feladatunk, hogy helyben tartsuk a fiatalokat és olyan lehetőségeket kínáljunk számukra, amelyeknek köszönhetően vonzó vidéken élni. Mivel a csapatból mindenki szeret főzni, ezért nekünk is élmény volt ehhez a kezdeményezéshez csatlakozni és olyan ételeket összeállítani, amelyek fontosak a babának és az anyukának is az első időszakban.

Ajándékutalvány, oklevél

– A menü összeállítása és a receptek kiválasztása több szempontból is kiemelt jelentőségű, egyik lényeges mozzanata, hogy lehetőséget biztosít megyénk és településünk gasztronómiai különlegességeinek csokorba gyűjtésére. Külön öröm számunkra, hogy a polgármester asszony, Szélné Pap Aranka is támogatja kezdeményezésünket.

– Minden család, ahol kisbaba születik, ajándékutalványt és oklevelet kap az önkormányzattól. Bízunk abban, hogy komatálközösségünkkel sok-sok értéket sikerül visszahozni a régi időkből – tette hozzá a település polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában