szélhámosok

2021.08.01. 15:30

Egyedülálló nőkre vadásznak a netes bűnözők

Az újfajta csalás áldozatai 50–70 év közötti asszonyok.

SZA

Forrás: illusztráció/shutterstock

Fotó: Shutterstock

Sokszor bebizonyosodott, hogy az internetet nemcsak hasznos célokra, de bűnös szándékkal is használják egyesek. Megyénkben az utóbbi években szinte havonta indult nyomozás olyan esetekben, amikor ismeretlenek az interneten hálóztak be egyedül élő nőket, majd pénzt kértek tőlük, amit meg is kaptak – a részletekről dr. Szilágyi ­László, a megyei főügyészség szóvivője tájékoztatta lapunkat.

A pénz aligha szerezhető vissza

– Ezen bűncselekményeknél a sértettek a közösségi oldalakon olyan képeket tettek közzé, amelyeken egyedül láthatóak utazások során, és olyan információt is megosztottak, amelyek az életkörülményeikre utaltak. Ám az ilyen fotókat a bűnözők is figyelemmel kísérik. Ráírnak a kiszemelt nőre, megdicsérik, bókokat küldenek, s beszélgetést kezdeményeznek. Az elkövetők általában fordítóprogramot használnak, így tört magyarsággal, helyesírási hibákkal írnak. Azt állítják, orvosok vagy mérnökök, esetleg hajóskapitányok, majd közlik, hogy beleszerettek az adott hölgybe, de útlevél-, vízum-, repülőjegy-problémák miatt nem tudnak ideutazni. Kisebb összeget kérnek euróban vagy dollárban, hogy az útlevelüket megszerezzék, vagy hogy a repülőjegyüket megvegyék Magyarországra.

Nem mindegy, mit posztolnak

– Gyakori, hogy egy csomag elküldését ajánlják fel, s azt állítják, hogy abban ékszer, milliós nagyságrendű valuta és olyan okiratok lesznek, amelyek alátámasztják korábbi hazugságukat. A csomag elküldését futárszolgálattal ígérik, s ehhez néhány ezer eurót vagy dollárt kérnek a nőktől, akik ezt el is utalják. Ezután a csomag elmaradását azzal magyarázzák, hogy nagyobb összegű vámot kell érte fizetni, s ennek a költségeire megint pénzt kérnek. Mondani sem kell, hogy egyik esetben sem érkezett meg a csomag Magyarországra, az egyes ügyekben az átutalások összege pedig 500 ezer forinttól 11 millió forintig terjedt. Amikor a sértettek rájönnek, hogy becsapták őket, feljelentést tesznek, de a pénz visszaszerzésére kevés az esély. Ennek az az oka, hogy az elkövetők az átutalást különböző országokban nyitott, különböző bankszámlákra kérik, ráadásul az elkövetők azonnal felveszik, illetve továbbutalják a pénzt.

– Az egyik legarcátlanabb eset az volt, amikor az elkövető megígérte magyar áldozatának, hogy repülőre ül, eljön Magyarországra, és feleségül is veszi, azonban az utazás napján egy magát ügyvédnek kiadó személy a nőnek azt állította, hogy ügyfelét elrabolták, és 5000 dollár váltságdíj ellenében engedik szabadon. A nő elutalta a pénzt, de ezután már nem jelentkezett sem az ügyvéd, sem a kiszabadított szerelmes férfi.

– Kirívó példa azé a nőé is, aki közel 3 ezer eurót utalt át a neki szerelmet ígérő, magát sebésznek kiadó férfinak, aki egy százmilliós értékű csomag elküldését ígérte a sértettnek, és ennek költségeire kérte a pénzt. A sértett 3 millió forintot utalt el a férfinak, majd feljelentést tett. Ám ezután is tartotta a kapcsolatot a férfival, aki megígérte, hogy egy nagyobb összeget helyez Angliában letétbe, melyből visszafizeti a kárát, ám a letét is költségekkel jár, ezért további 11 millió forintot kicsalt a sértettől, aki az összeget annak reményében utalta el a férfinak, hogy végül megtérül a kára. Sajnos ez nem így történt, az elkövető ezután megszakította a kapcsolatot a hölggyel.

Hogyan lehet védekezni az ilyen csalások ellen? Dr. ­Szilágyi László azt javasolja, hogy a sértettek csak olyan információkat osszanak meg magukról – ha egyáltalán szükségesnek tartják, hogy hírek jelenjenek meg róluk az interneten –, amelyekből nem lehet következtetni vagyoni helyzetükre, családi állapotukra, kerüljék a drága autókkal, luxusnyaralásokkal kapcsolatos fotókat, bejegyzéseket. Legyenek kétségeik abban az esetben, ha az elkövető pénzt kér tőlük. Ellen­őrizzék le az illető kilétét, ragaszkodjanak a személyes ismeretséghez, például videó­telefonálással tartsák a kapcsolatot.

Az óvatosság nagy segítség

– Gondoljanak bele abba is, hogy a magyar nyelvet nem beszélő idegennel hogyan fogják megértetni magukat, ha személyessé vált a kapcsolat, mérlegeljék ennek nehézségeit. Az elkövető után lehet kutatni az interneten: az egyik sértett például rájött, hogy a neki szerelmet ígérő férfi ugyanilyen szöveggel jelentkezett be több nőnél is, és ez óvatosságra intette.

– Természetesen ezek az ügyek nem riaszthatnak el senkit attól, hogy a szerelmet az internet segítségével találja meg, azonban az óvatosság nagy segítséget jelent abban, hogy a nők ne váljanak csalás áldozatává – tette hozzá a szóvivő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában