Tisza ETT

2021.09.15. 17:30

Jubilált a tiszai társulás

A Tisza ETT jelentős lépéseket tett a magyar–ukrán határ menti régió fejlesztéséért.

KM

Szabóné Cap Andrea oklevelet vehetett át a társulás eredményeiért

Forrás: Szabó Sándor

Fennállásának ötéves évfordulóját ünnepelte a Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás (ETT). A társulás egyedülálló kezdeményezés eredményeként jött létre 2015 októberében, hiszen egy nem EU-tagállam, Ukrajna, azon belül is a Kárpátaljai Megyei Tanács az egyik alapítója. A kisvárdai rendezvényen az alapító tagokon (megyei önkormányzat, Kárpátalja Megyei Tanács, Kisvárda önkormányzata) kívül számos magyarországi és ukrajnai magas rangú vendég vett részt.

Klobučar Slaven, a Régiók Bizottsága EGTC Platform Titkárságának Adminisztrátora, az RB COTER Szakbizottság képviseletében videóüzenetben felelevenítette a közös emlékeket, az együttműködés sikeres rendezvényeit és reményét fejezte ki, hogy a jövőben személyesen vehet részt a Tisza ETT rendezvényein.

Kiss-Parciu Péter határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte, a kezdeti kételkedések ellenére a Tisza ETT az elmúlt években bizonyította létjogosultságát, és jelentős lépéseket tett a magyar–ukrán határ menti régió fejlesztéséért.

Sikeres közös projektek

Szabóné Cap Andrea, a Tisza ETT igazgatója ismertette az elmúlt öt év több mint tíz sikeres projektjét: bemutatkozó fórumok és európai szintű nemzetközi konferenciák, két fejlesztési stratégia és három tudományos kiadvány, melyek magyar, ukrán és angol nyelven jelentek meg. Számos rendezvényt, találkozót szerveztek az elmúlt években, hogy az együttműködésben érdekelt felek közelebb kerüljenek egymáshoz minden szakterületen. A Külgazdasági és Külügyminisztérium az elmúlt öt évben közel 72 millió forinttal támogatta a társulás működését és egyéni projektjei sikeres megvalósítását.

A jubileumi eseményen köszöntőt mondott Seszták Oszkár, a Tisza ETT és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, Petrov Olekszij, a Tisza ETT társelnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke. Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa nevében Lábá Mihajlo és Kosztyuh Anatolij képviselők, Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, dr. Seszták Miklós kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője nevében oklevelet nyújtott át a társulás kimagasló eredményei elismeréseként. Végül, de nem utolsó sorban Ocskay Gyula, a Határokon Átnyúló Kezdeményezések Közép-Európai Segítő Szolgálata (CESCI) főtitkára, aki oroszlánrészt vállalt a társulás létrehozásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában