Oltás

2021.10.01. 07:11

A két szúrást megkaphatják tizennégy nap különbséggel

A koronavírus elleni oltás mellett nem szabad megfeledkezni a HPV-elleni védőoltásról sem.

KO

Beoltanak egy 13 éves fiút koronavírus ellen

Forrás: Sipeki Péter / Archív

Fotó: Sipeki Péter

– Hamarosan indul a 13 évesek HPV-elleni oltása. A daganatos betegségektől megóvó vakcinát szeptember közepéig lehetett kérni a 7. osztályos gyerekeknek, a védőoltás nem kötelező, de ingyen kapja meg, aki igényli – emlékeztetett dr. Ujhelyi János, gyermekorvos. A nyíregyházi iskolaorvos hozzátette: a korábbi évek tapasztalatai szerint a lányok 80 százaléka, a fiúk majdnem 70 százaléka jelentkezik a védőoltásra a tanév elején.

Lappangó vírus

A háziorvos elmondta, a HPV gyakori vírusfertőzés, ami a nőket és a férfiakat egyaránt érintheti. A vírusnak szerepe van a nőknél a méhnyakdaganat, a férfiaknál a fej-nyaki, szájgarati, végbélnyílás-daganatok kialakulásában is. A kórokozó évekig lappanghat tünetmentesen az ember szervezetében, így a vírushordozó tudtán kívül, szexuális úton megfertőzheti partnerét.

– Az egyetlen olyan oltóanyagról van szó, ami teljes mértékben megóv a ráktól, emiatt is nagy felelősség nyugszik a vállán a szülőknek, hogyan döntenek, kérik-e gyerekeiknek a korszerű, többkomponensű vakcinát. Most, hogy a pandémia miatt ennyiféle oltást szükséges felvenniük a gyerekeknek, azt javasoljuk, hogy a koronavírus elleni oltóanyag és a HPV-elleni oltás között teljen el legalább 2 hét. Fontos minden aggodalmat eloszlatni, a két oltás felvétele nem hordoz semmilyen kockázatot – jegyezte meg a gyermekorvos.

Az oltóanyagról elmondta, hogy a korszerű, sok komponensű oltásból fél év múlva kapják meg az emlékeztető adagot a felső tagozatos diákok, általában az iskolában oltják be őket.

Nyitva áll a lehetőség

Dr. Ujhelyi Jánost megkérdezte lapunk arról is, hogyan halad a 12–15 évesek koronavírus elleni oltása, mit tapasztal iskolaorvosként. A doktor szerint a szezonális influenza terjedése előtt célszerűbb lett volna a jelenlegi 15-20 százalékostól magasabb átoltottságot elérni ebben a korcsoportban, mert ahogyan a gyerekek visszakerültek a közösségekbe, rögtön megugrott a betegség miatt hiányzók száma.

A felső légúti betegségeknek számos, a koronavírussal hasonló tünete van, emiatt a szülők gyakran megijednek. Aki védett, egészen másként néz a náthára, köhögésre, mint aki nem vette fel az oltást. A lehetőség továbbra is nyitva áll a 12–15 évesek előtt, az alapellátásban a gyerekorvosok is beadják a vakcinát, de az oltópontokra is el lehet menni. A legfrissebb információk szerint belátható időn belül a vakcina a 6 év feletti gyerekek számára is elérhető lesz, s ezután beszélhetünk majd az iskolai közösségekben is növekvő átoltottságról.

A HPV-elleni oltásról

A humán papillomavírus elleni oltás a hetedikes diákok számára térítésmentesen igényelhető a kampányoltás keretében. Ennek lehetőségéről az iskola tájékoztatja a szülőket, akiknek nyilatkozniuk kell igényükről.

A védőoltás a méhnyakrákot okozó leggyakoribb és legveszélyesebb vírustörzsek ellen nyújt védelmet. Megfontolandó az oltás beadása a szexuális élet előtt álló valamennyi fiatalnak. A HPV-elleni védőoltás 15 évvel ezelőtt jelent meg, azóta több mint 270 millió dózist hoztak forgalomba a világon. Jelenleg összesen 111 ország immunizációs programjának része, számos országban – köztük tavaly óta hazánkban – a fiúkat is oltják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában