Az Erdők Hete

2021.10.05. 17:30

Néma küzdelem fényért, vízért

A XXV. Erdők Hetén várták az óvodásokat és az iskolásokat.

Fotó: Dodó Ferenc

Ha csak a számokat nézzük, már sikernek könyvelhető el a „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” programsorozat, hiszen összesen 36 óvodás- és iskolás csoport jelentkezett arra, hogy a szakemberek segítségével két nap alatt megismerkedjen az erdészek munkájával.

Bepillantás

Kedden az időjárás is kedvezett a két napos programsorozatnak. Öt állomáson várták az érdeklődőket az erdészek, hogy a fakivágástól az újratelepítésig megmutassák, mivel foglalkoznak az erdészek.

– Az a cél, hogy azok, akik részt vesznek az eseményen, másként nézzenek egy kicsit az erdészekre – mondja Petrilla Attila, aki a csoportok mozgásában segít. – Az emberek többsége egy kicsit hajlamos összemosni az erdészeket a vadászokkal és az sem ritka, hogy azt hallom, ja az erdészek azok, akik kiirtják a fákat. Egyik sem igaz, az erdőgazdálkodás nagyon sokrétű és összetett feladat.

Petrilla Attila még hozzáteszi, bár elsősorban óvodás és kisiskoláscsoportok jelentkeztek, de korosztálytól függetlenül bárkit szívesen látnak.

Erre erősít rá Szokol Tiborné, a Nyíregyházi Belvárosi Nyugdíjas Egyesület vezetője is.

– Ttavaly mi is részt vettünk ezen az eseményen, hiszen nagyon szeretjük a természetet, ha az idő engedi, minden héten kijövünk ide az erdei tornapályára és sétálunk egy nagyot. Most nem jelentkeztünk a programra, csak kihasználjuk a jó időt.

Magonctól gubacsig

Az első állomáson Petrilláné Bartha Enikő, a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola vezetője varázsolja el a gyerekeket. Megtudjuk, az erdő törvénye, hogy élő állatot és növényt onnan nem viszünk haza.

– Minden kivágott fa után sok magot ültetnek az erdészek – magyarázza az erdei iskola vezetője. – Erre azért van szükség, mert az erdei állatok a fiatal csemeték közül sokat lelegelnek.

Az ovisok ízlelgetik a kifejezést: magonc.

– Ez a magról kelt növényegyed. Öt levele van, ha felülről nézünk rá, olyan mint egy csillag. Erről mintázták az erdészek ruhájának ujján lévő erdészcsillagot, ami nem más, mint a megújulás jelképe – mondja Petrilláné Bartha Enikő a csillogó szemű óvodásoknak, akik azt is megtudják, minden gubacs egy darázslárva élőhelye, amit a fa növeszt a rovar köré, ami a fejlődése egy szakaszában kifúrja magát abból. Éppen ezért csak azt a gubacsot szabad hazavinni, ami lyukas, mert azt a lakhelyet már elhagyta az apró szárnyas.

Fotó: Dodó Ferenc

Sok nevetés

A következő állomáson a Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola másodikosaival futunk össze. Záporoznak a kérdések, Pocsai György erdőmérnök mosolyogva és türelmesen válaszol.

– Ha megnézitek magatok körül a fákat, azt gondolnátok, milyen béke és nyugalom vesz minket körül, ami igaz is. Valójában azonban folyamatos néma küzdelem folyik a növények között a fényért, a vízért, a talajban lévő ásványi anyagokért. Az a fa tud szépen fejlődni, ami magasabbra tud nőni és mélyebbre tudja mélyeszteni a földbe a gyökerét. A mi feladatunk pedig az, hogy a vékonyabb, ferdébb példányokat kivágjuk, és ezzel a gyérítéssel teret adjunk az életképesebb példányoknak.

Ahol rengeteg a nevetés, ott biztos a közelben van Szokolovszki Géza, a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igazgatóhelyettese, aki nyugodtan elmehetne pedagógusnak, annyira ért és tud a gyerekek nyelvén. Az erdőmérnök a favágás rejtelmeibe vezeti be a lányokat és a fiúkat. Természetesen az elmélet mit sem ér a gyakorlat nélkül, így hatalmas tapsvihar köszönti Áront, aki egy játék fűrésszel sikeresen kidönt egy fát.

– Folyamatosan figyeljük az ehhez hasonló programokat – mondja Frankné Somogyi Zsuzsanna, a másodikosok osztályfőnöke. – Korábban voltunk már madárgyűrűzésen is. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek minél korábban megismerkedjenek a természetvédelem fontosságával.

– Nagyon jól éreztem magam – tudjuk meg Bagaméri Nimródtól, az evangélikus általános iskola másodikos tanulójától. – Rengeteg új dolgot tanultam. Mi is tartunk otthon állatokat, szeretek velük foglalkozni. Most egy kutyát szeretnék, csak még nem tudom, milyen fajta legyen, dobermann vagy magyar vizsla – teszi még hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában