Nem mindig drága...

2021.11.07. 20:00

Cseréljük vagy javíttassuk?

A jelenlegi rendszerben gyakran többe kerül javítani, mint cserélni.

MI

A reklámok arra sarkallják az embereket, hogy gyakran cseréljék gépeiket

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Sokan szívesen javíttatnák a gépeket, de az úgynevezett erkölcsi elavuláshoz köthető reklámkampányok arra kondicionálják az embereket, hogy gyakran cseréljék a készülékeket – mondta el lapunknak Fidrich Róbert, a Fenntarthatóság Felé Egyesület programvezetője. Márpedig a háztartási gépek megjavításával rengeteg e-hulladéktól kímélnénk meg a környezetünket, és ideális esetben a családi kasszát is. A programvezető szerint azonban jelenleg gyakran többe kerül valamit helyrehozni, mint újat venni.

A fenntarthatóság a cél

– A jogszabályi környezet sem támogatja a javítást, többek közt ezért is indult el néhány éve az európai Right to Repair kampány, mely azt tűzte ki célul, hogy biztosítottak legyenek a javításhoz szükséges jogok, és a jogszabályok is garantálják, hogy a magánszemélyek is hozzáférjenek a készülékek rendbetételéhez szükséges információkhoz. A szervizelés jogát a gyártók gyakran kisajátítják, néhány éve egy nagy gyártó beperelt egy kisebb szervizt, mert „illetéktelenül” megjavította a készüléküket. Részben emiatt indult el a pár napja meghirdetett akciónk. Azt szeretnénk elérni, hogy a jövőben piacra dobott telefonok 10 évig használhatóak legyenek, s adják ki az eszközök javításához szükséges információkat. Ugyan ez nem háztartási gépekre irányul, a két dolog mégis összefügg, hiszen a megfizethető javíthatóság elősegítené a fenntarthatóságot – hangsúlyozta Fidrich Róbert. A programvezető kiemelte, a jótállási rendszer megváltozása némi előrelépést jelent, bár az új szabállyal még nem érték el a céljukat. – Azt szerettük volna, hogy minimum öt év legyen a kötelező jótállás, de az is eredmény, hogy a 100 és 250 ezer forint értékű eszközöknél kettő, az ennél drágábbaknál három év a garancia. Ugyanakkor 100 ezer forint alatt még mindig csak egy évet kell biztosítaniuk a gyártóknak – ismertette az eredményeket Fidrich Róbert.

A tervezett elavulás gyakran hallott fogalom, mégis nehéz bizonyítani a létezését. Fidrich Róbert szerint nehéz bebizonyítani, hogy szándékosan rontják az elektromos eszközök minőségét a gyártók, ugyanakkor nem lehetetlen: a nyugati országokban már többen vittek bíróságra hasonló ügyeket.

Nem mindig drága

– Olaszországban több gyártót bírságoltak meg a telefonok szándékos lassítása miatt, Franciaországban pedig jogszabály is van a tervezett elavulás ellen, s ez alapján egy nyomtatókat gyártó céget is perbe fogtak. Az egyszerűbb háztartási gépeknél azonban – szoftveres vezérlés híján – nehezebb bizonyítani az eseteket – tette hozzá. A háztartási gépek javíthatóságáról egy mosógépszerelőt is megkérdeztünk.

Kuti István elmondta, ma már nem szabad arra számítani, hogy a háztartási gépek akár egy évtizedig is működni fognak, ugyanakkor a tapasztalatai szerint ritka, hogy egy mosógép csak 1-2 évig üzemeljen. – Márkától függetlenül mondom, hogy a legtöbb gép 5 évet könnyedén kibír, akkor is, ha olcsóbb típusról beszélünk, amire csupán egy év garanciát vállal a gyártó. A leggyakoribb gond a mosógép „agyának”, a programkapcsolónak a meghibásodása. Az alkatrész javítása nem, csak cseréje lehetséges, s mivel akár 40–60 ezer forintba is kerülhet, a tulajdonosok inkább megtoldják az összeget egy-két tízezressel, és vesznek egy újat. Nem véletlen, hogy a gyakran kecsegtetőnek tűnő, akár 10 éves gyártói garancia csak a mosógép motorjára szól – hangsúlyozta a szakember. – Persze olyan is volt, amikor az ügyfél felháborodva hívott ki, hogy az egyhetes mosógép elromlott, s hétvégén a szakszervizt nem érte el. A helyszínen derült ki, hogy az illető nem távolította el a gyárban beszerelt dobrögzítő csavarokat – mesélte a mosógépszerelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában