Nyíregyháza

2021.11.08. 13:43

Most már házhoz is megy az alkotóműhely

 A Nyíregyházi Szakképzési Centrum a közelmúltban létrehozott Digitális Közösségi Alkotóműhelyében folyamatosan várja az érdeklődő iskolai csoportokat, hogy segíthessen a fiatalok pályaválasztásában.

Fotó: Sipeki Péter

Forgács Richárd és Ésik Dominik folyamatosan instruálja a gyerekeket. Nincs könnyű dolguk, mert a Móricz Zsigmond Általános Iskola hatodik bései nagyon kíváncsiak. Leginkább mindenre, ami most a teremben körbeveszi őket, de ha mégis kell egy aktuális kedvencet választani, akkor a legtöbb voks a harci robotra érkezne, szinte mindenki azt szeretné irányítani. A távirányítású robotot természetesen egy telefonos applikációval lehet vezérelni. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Digitális Alkotóműhelyének első kihelyezett foglalkozásán vagyunk.

Segítenek a gyerekeknek

– A szakképzési centrumunk fontos céljának tartja, hogy minden általános iskolában tanuló diákhoz eljussanak a legmodernebb technológiák, és a diákok átélhessék az alkotás örömét – mondta lapunknak Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója. – Ennek jegyében a pandémiás helyzethez igazodva a Dugonics úti Digitális Közösségi Alkotóműhelyünket mozgóvá tettük és az érdeklődő iskolákhoz házhoz szállítjuk. Nem is titkolt célunk a pályaorientáció, így a mozgó alkotóműhelyünkben helyet kaptak a modern kor vívmányait bemutató di­gitalizáció és robotika mellett többek között a könnyűipar és a faipar hagyományos szakmáinak az eszközei is. A mostani az első alkalom, és azért a Móricz Zsigmond Általános Iskolát választottuk, mert ezzel az oktatási intézménnyel évek óta nagyon jó kapcsolatot ápolunk. Természetesen továbbra is várjuk az iskolai csoportok látogatását a Dugonics utcai 300 négyzetméteres alkotóműhelyünkbe, de most már arra is készen állunk, hogy a megye legtávolabbi falvainak iskoláiba is elvigyük a műhelyünket, ezzel is segítve a tanulók pályaválasztását.

Három leendő gimnazista

Közben a harci robot – ami egy távirányított játék autó – visszakerül az asztalra, ahol három barátnő veszi vizsgálat alá. Lippai Elena, Legény Luca és Teremi Lilien miközben a robottal ismerkedik, hajlandó beszélgetni is kicsit. Elena hatodikos korára már teljesen elkötelezte magát.

– Gimnáziumba fogok menni, utána meg egyetemre, mert állatorvos lennék. Nagyon szeretem az állatokat és azzal, hogy gyógyítani fogok, majd tudok segíteni rajtuk.

Legény Luca szintén állatorvos szeretne lenni. Arra a kérdésre, hogy egy rendelőben fog-e dolgozni Elenával, nevetve megjegyzik, még az is előfordulhat.

– Nekem jelenleg nincs állatom otthon, de a nagyapámnál van. Most próbáljuk anyát meggyőzni, hogy nekem is lehessen – jegyzi meg csillogó szemmel Luca.

Teremi Lilien szintén nagyon határozott. Tetszenek neki a CNC-gépek, a forrasztóállomás, a famegmunkáló gép, meg a robotokkal is szívesen játszik, de ő is gimnáziumba fog járni és táncosnő szeretne lenni.

Emelkedő tendencia

– Vannak olyan diákjaink, akik már hatodikos korukban tudják, mivel szeretnének felnőttként foglalkozni, de nem ez a jellemző – mondja Illés Zoltán, a házigazda iskola igazgatója. – Igyekszünk már az első osztálytól hangsúlyt fektetni a munkára nevelésre, ezért is rendezünk évek óta pályaorientációs napokat, amikor az alsósokat és a felsősöket egyaránt tájékoztatjuk arról, milyen továbbtanulási lehetőségeik vannak, illetve lesznek. Egy ilyen napon nem ritka, hogy ötszázan is vagyunk. Jó kapcsolatot ápolunk a Nyíregyházi Szakképzési Centrummal is, és cégeket is gyakran invitálunk az iskolánkba, hogy a gyerekek megismerkedhessenek a munkájukkal. Az utóbbi években megfigyeltük, hogy a továbbtanulók 50 százaléka az érettségit is adó szakképzési lehetőségeket választja, míg 20 százalékuk a hagyományos szakképzésben tanul tovább. Azaz egyre többen gondolkodnak abban, hogy legyen egy szakmájuk és utána még mindig dönthetnek arról, tanulnak-e tovább. Ezt csak támogatni tudom, mert én is így kerültem a pedagógusi pályára, hogy először gépészként szereztem szakmát.

Ezt erősítette meg Gurbánné Papp Mária is, akitől megtudtuk, az utóbbi időszakban 10-15 százalékkal emelkedik a szakképzésbe jelentkező diákok száma a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában