Fehérgyarmat

2021.12.16. 16:22

Jogos a vidéken élő lakosság tiltakozása

Márki-Zay Péter emberi mivoltukban alázta meg a falvakban lakókat.

KM

Dr. Tilki Attila | Fotó: KM-archív

Szatmárban, de az egész megyében jól emlékeznek még arra a településhálózati fejlesztési koncepcióra, amely 1971-ben azt mondta ki, hogy az ország akkori mintegy 3300 települése közül 2000 nem fejlesztendő státuszba kerül. A kommunista-szocialista időszakban ilyen hátrányt, központi korlátozást szenvedtek el a vidéki települések, ezért az itt élők minden olyan támadást elutasítanak, amely a vidéket éri, főleg akkor, ha olyan lekicsinylő, becsmérlő, mint amilyennel Márki-Zay Péter él folyamatosan – világította meg a tiltakozás mélyebb hátterét dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő. 


Megvédik az értékeket 


– A polgármesterek ennek adnak hangot – fűzte tovább gondolatait –, megvédik településeik értékeit, az ott élő közösségeket, a falusi embereket, és ezt mint a térség országgyűlési képviselője teljes mellszélességgel támogatom. Az országnak ezt a részét Tündérszigetnek nevezte Móricz Zsigmond, Bajcsy-Zsilinszky Endre végakarata az volt, hogy itt legyen a végső nyughelye, annyira szerette és tisztelte az itt élő embereket, akik szorgalmasan dolgoznak és vendégszeretőek. 


– Ráadásul tárgyi tévedésben is van Márki-Zay és hozzá hasonlóan mindenki, aki a baloldalon gyalázkodik. A vidéki gazdaságok, üzemek a legmodernebb technológiát alkalmazzák, az oktatás színvonaláról is sokat elárulnak az országos és nemzetközi versenyeken helytálló diákok. 

 

– A Magyar Falu Program támogatásainak köszönhetően a vidék hatalmas léptekkel kezdte meg az évtizedes mellőzöttségből fakadó hátrány ledolgozását. A falusi emberek megérezték, hogy rájuk is számítanak, hogy fontos szerepük van az ország sorsának alakításában. 


Nem egyszeri elszólás 


– Már érzékelhető a visszavándorlás, a falvak elnéptelenedését sikerült megfékezni, sok helyen megállítani és visszafordítani. Lassan magára talál a magyar vidék, mindenki büszke a saját közösségére, eredményeire. Épp ezért volt döbbenetes Márki-Zay sértő, degradáló véleménye, ami nem egyszeri elszólás, többször hangot adott már lekezelő stílusának. Emberi mivoltukban alázta meg a falusi embereket, akik ezt nem viselik el, okkal és joggal utasítják vissza – szögezte le dr. Tilki Attila. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában