VIDÉK

2021.12.16. 07:19

,,Mi hétköznapi hősök vagyunk itt a végeken”

Megyénk lakóit, polgármestereit mélységesen felháborították Márki-Zay Péter szavai.

KM

Forrás: Önkormányzat

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje közreadott a napokban a közösségi oldalán egy videónyilatkozatot, amelyben arról beszél, hogy a jelenleg ellenzékben lévők nem tartották fontosnak, hogy felvilágosítsák a falusi egyszerű, tudatlan embereket. 2018-ban azért vesztette el a baloldal a választásokat, mert nem magyarázták el a vidéki embereknek a bevándorlás lényegét. 

A falvakban élőket sértegető kijelentés felháborította megyénk lakosságát, számos település polgármestere adott hangot nemtetszésének közösségi oldalán. 

 

A vidék ellátja az országot 

Ésik Árpád, Tiszamogyorós polgármestere is csatlakozott a tiltakozó településvezetőkhöz: 

„Határozottan elutasítjuk Márki-Zay Péter kijelentését, miszerint mi «falusi egyszerű, tudatlan» emberek vagyunk. Mi agrármérnökök, gépészmérnökök, közgazdászok, óvoda- és gyógypedagógusok, vasutasok és közművelődési szakemberek vagyunk, akik minden nap a magyar vidék fejlődéséért dolgoznak.” 

Telefonhívásunkra még elmondta Tiszamogyorós vezetője: – A helybeliek is azzal kerestek meg, hogy felháborító ez a kijelentés, ezért úgy gondoltuk, hogy csatlakozunk a tiltakozó kezdeményezéshez, s kiállunk a vidéki emberek mellett. Márki-Zay Péternek tudnia kellene, hogy a gazdasági élet egyik mozgatórugója éppen a vidéken élő emberek munkássága. Az agráriumban minden nap azért dolgoznak, hogy az országot ellássák élelmiszerrel. 

Mindenki hozzáteszi a magáét 

„Nagy Péter, Ilk község polgármestere vagyok, és a településünk lakói nevében határozottan elutasítom Márki-Zay Péter azon állítását, hogy idézem: «falusi egyszerű, tudatlan emberek vagyunk». Települési vezetőként én szégyellem magam az ön kijelentése miatt! Az itt élők is ugyanolyan értékes emberek, mint ön. Van köztünk diplomás, érettségizett, szakmával rendelkező, népművelő, pedagógus, orvos és sorolhatnám még, akik nap mint nap teszik a dolgukat anélkül, hogy másokat megbántanának” – olvasható a bejegyzésben, majd érdeklődésünkre kifejtette: 

– Márki-Zay Péter mondatait nagyon sérelmezték a településen élők, politikai hovatartozás nélkül. Ilk ezerötszáz fős település, nyugodtan mondhatom, hogy mindenkit felháborítottak a politikus szavai. Építjük, szépítjük a települést, mindenki hozzáteszi a magáét, mindenki teszi a dolgát. Ki merem jelenteni, hogy mi hétköznapi hősök vagyunk itt a végeken – mondta Nagy Péter. 

Nem lehet különbséget tenni 

Krakkó Adolf, Nagyhódos polgármestere is posztolta véleményét, majd megkeresésünkre még hozzátette: 

– Először a tévében hallottam a politikus szavait, aztán már mindenhonnan erről szóltak a híradások. Nemigen értem a mondatait, hiszen nagyon sok vezetői pozícióban vidéki származású emberek végeznek kiemelkedő munkát szerte az országban. Vidéken is éppen olyan teljes egyenjogúsággal rendelkező emberek élnek, mint a városokban, nem lehet diszkriminációt alkalmazni azzal kapcsolatban, hogy ki hol lakik. 

Mint beszámoltunk róla, kedden a megyei közgyűlés végén Kiss András képviselő is szólt az indulatokat kiváltott nyilatkozatról. Kifejtette, hogy bár a megyei közgyűlésben egy nyugodt, kiegyensúlyozott politikai stílust képviselnek a kormánypárti és az ellenzéki képviselők, akik általában közös nevezőre is jutnak a megye lakosságának a javát szolgáló döntésekben, a nagy politikában nem így van, sajnos tovább folytatódik a vidéki emberek és a városiak közötti árokásás. 

– Megdöbbentő az a megnyilatkozássorozat, amit Márki-Zay Péter megenged magának, sértegeti a vidéki embereket, lenézi, tudatlannak nevezi őket. Nem kell kioktatni a vidékieket, akik nem kérnek abból az elítélendő stílusból, amit Márki-Zay Péter behozott a politikai közbeszédbe – emelte ki a képviselő, akivel Seszták Oszkár, a közgyűlés elnöke is egyetértett. – Valóban kritikán aluli hangnemben szólal meg az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, nem tudom, hogyan veszi a bátorságot tudatlannak nevezni a vidéki embereket. Egyébként össze­vissza beszél, többször bocsánatkérésre kényszerül, de ez utóbbi kijelentéseiért nem kért bocsánatot senkitől – jegyezte meg az elnök. 

 

Büszke a közösségére 

 

Baracsi Endre, a közgyűlés alelnöke úgy fogalmazott: 

– Márki-Zay Péter saját magát minősíti ezekkel a kijelentésekkel. Én büszke vagyok arra, hogy Beregdarócon nőttem fel, büszke vagyok a közösségemre, a szülőföld iránti szeretetemet ott szívtam magamba, ahol felnevelkedtem – tette hozzá. A Jobbik-Momentumos Tóth Viktor arról szólt, hogy osztja a véleményét Kiss Andrással abban, hogy itt a megyében minden fontos kérdésben egyet tudnak érteni a képviselők minden olyan témában, ami a megye előrejutását szolgálja. Kijelentette, semmilyen olyan pártpolitikai ügyben nem vesz részt, ami a megyét nem szolgálja, majd felállt és sértődötten elhagyta az ülést, a végén hozzáfűzve: 

– „Majd, hogy kinek van igaza, jövő év tavaszán a választók eldöntik.” A sort Seszták Oszkár zárta azzal, hogy egy közszereplőnek önreflexióra is képesnek kell lennie, a választókat sértegető megnyilvánulásoknak nincs helyük a közbeszédben. 

Címkék#vidék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában