Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.07.18. 07:00

Nyári diákmunka - A megyeszékhelyen óriási a túljelentkezés

Az szja-mentesség miatt 25 év alattiként még inkább megéri a vakáció alatt dolgozni.

Geszteréden parkgondozással, locsolással telik a diákok munkaideje

Fotó: Sipeki Péter

Már 16 ezer fiatal dolgozik a nyári diákmunka programban, mely 2013 óta bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták szünidei foglalkoztatását – közölte a napokban a Technológiai és Ipari Minisztérium. Az állami hozzájárulást önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le. Az augusztus végéig tartó programban 16–25 év közötti, nappali tagozatos, munkaviszonyban éppen nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok vehetnek részt. Június közepe óta regisztrálhatnak a területileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál az idei kiírásra, s július 1-jétől dolgozhatnak. A közlemény szerint ez idáig a legtöbb szerződést Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kötötték meg.

A megyeszékhelyen óriási a túljelentkezés, eddig 750 tanuló regisztrált, közülük 219-et helyeztek el nyíregyházi intézményekben, így a polgármesteri hivatalban, a kulturális központban, a megyei könyvtárban, a múzeumban, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóságnál, valamint az Eszterlánc, a Gyermekek Háza, a Tündérkert és Búzaszem óvodában, szociális intézményekben – tudatta kérdésünkre a városháza sajtószolgálata.

Minden héten egyeztetnek

Vásárosnaményban eddig több mint százan jelentkeztek a programban nyári diákmunkára.

– Úgy vettük észre, járási szinten is odafigyelnek arra, hogy minél több fiatal dolgozhasson és kereshesse meg a nyári-őszi zsebpénzét, egyben szerezhessen tapasztalatot a munka világában. A városban eddig közel hetven tanulót foglalkoztathattunk, de remélem, hogy mindenkit alkalmazhatunk, aki jönni akar – mondta el kérdésünkre Filep Sándor. Vásárosnamény polgármestere hozzátette: mivel ekkora az érdeklődés, a diákok négy órában dolgozhatnak, amiért körülbelül bruttó százezer forintot kapnak havonta.

– Önkormányzati intézményekben, a termálfürdőben, a városházán helyeztük el őket, de segítenek többek között a Tisza-parti programok megszervezésben és az ebösszeírásban is. Minden kedden reggel nyolc órakor találkozom a gyerekekkel, megbeszéljük az elmúlt heti tapasztalatokat, és ha valami probléma van, közösen keresünk rá megoldást. Szerencsére eddig semmi gond nem volt, elégedettek vagyunk a diákokkal, akik nem csak pénzt keresni, dolgozni is akarnak.

Gőzerővel készülnek a 16. PanyolaFesztre a szatmári kistelepülésen. Mint azt Muhari Zoltántól megtudtuk: a kapott két helyre három diák jelentkezett, de senkit nem akartam kihagyni, így a járási hivatal engedélyével hat órában foglalkoztatják őket 20–20 napig.

– A két lány ott segít, ahol tud, a festéstől a dekorációkészítésen át a tyúkkopasztásig mindent megcsinálnak. Egy fiút későbbre várunk, de neki is találunk munkát: ha nem a fesztiválon, akkor az önkormányzati intézmények valamelyikében bőven akad majd tennivaló neki is – jegyezte meg a polgármester.

Büszke a diákokra

– Három hetes turnusokban és négy órában foglalkoztatjuk a diákokat. Először nyolcra, majd még egyre kaptunk támogatást, de ennél lényegesen többen, tizenkilencen jelentkeztek – ezt már Szabó József, Geszteréd első emberek mondta el lapunknak. Kifejtette: a fiatalok a művelődési házban, a könyvtárban dolgoznak, parkgondozással telik a munkaidejük, de a fiúk közül többen azt, hogy hadd térkövezhessenek a felnőttekkel.

– Büszke vagyok ezekre a gyerekekre, mert bebizonyították, hogy akárhova osztjuk be őket, mindenhol megállják a helyüket. Jó érzés látni, ahogy kihúzzák magukat, amikor megkapják a fizetésüket. Okkal elégedettek, hiszen megdolgoznak a bérükért.

---------------------------------------------------------------------------------

Mennyi az annyi?

Az önkormányzatok számára teljes egészében megtérítik a legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás után fizetett bért, míg a cégeknél maximum napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a program a munkabér összegének háromnegyedét vállalja át. A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 195 ezer forint vehető figyelembe. Szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében ez a limit 150 ezer forint. A napi 6 óránál kevesebb foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken. A diákok havi nettó munkabére tehát az szja-mentességet figyelembe véve 122–159 ezer forint lehet. További részletek a www.munka.hu oldalon olvashatók – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában