Beregsurány

2022.11.14. 14:01

Ameddig kell, segítenek

A beregsurányi segítségponton ma is 0-24-ben fogadják és látják el a menekülteket, hétfő délután ottjártunkkor öten foglalhatták el átmeneti szállásukat a művelődési ház nagy termében.

Fotó: Gazdag Mihály

Szeretetszolgálat munkatársai is fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy a harcok elől menekülő családok megkapják a megfelelő segítséget. Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkártól megtudtuk, a Híd Kárpátaljáért programban összegyűlt egymilliárd forint is arról árulkodik, hogy a magyar emberekre lehet számítani, amikor baj van

Tevékenyen részt vállalnak

Az Oroszország ellen hozott intézkedések, szankciók a békét akarták elhozni, de eddig nem jártak sikerrel. A kormányzat minden karitatív szervezetnek 500 millió forintos támogatást nyújtott, hogy a szükséges helyszíneken üzemelhessenek a segítő pontok. A szervezetek hozzáadott értéke pótolhatatlan, amit nemcsak a szociális munka napján kell elismerni, hanem az év bármely napján büszkék lehetünk a menekültek ellátásán fáradozó szociális dolgozókra és az önkéntesekre. Ez egy közösségi munka, csak úgy tudunk a távolról érkező bajbajutottakon segíteni, ha abban a helyi önkormányzatok, különféle szervezetek is tevékenyen részt vállalnak – hangsúlyozta az államtitkár.

A beregsurányi segítségpontra belépve már nem a néhány hónappal ezelőtti menekültáradat fogadja az embert, ám még most is folyamatosan érkeznek Ukrajnából a családok. A jelenlegi helyzetről Jóni Andrea, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Vészhelyzetkezelési Csoportjának műszakvezetője beszélt lapunknak.

Nyoma sincs áradatnak

Elmondta, nagyon változó, hogy hány menekült érkezik Beregsurányba naponta: valamikor csupán 10-en, míg máskor 50-nél is többen kérnek segítséget a szeretetszolgálat munkatársaitól.

Ma egy mozgalmas hétfőnk van, az eddigi adatok szerint 50-en is jöhetnek a segítőpontra, hiszen délutánra egy közel 30 fős csoportot várunk. Ők szervezetten utaznak is tovább, lesz munkahelyük és szállásuk. A korábbi napi több száz menekültről már nem beszélhetünk, jelentősen visszaesett a hozzánk érkezők száma – tájékoztatta lapunkat Jóni Andrea, akitől azt is megtudtuk, Ukrajna több részéről is útnak indulnak a családok. 

Kijev környékéről sokan jönnek, de Herszon és Lemberg környékéről szintén, a jelenleg elszállásolt családok is ez utóbbi településről jöttek. Azonban még mindig érkeznek hozzánk Kárpátaljáról is, igaz, ott nincs veszély, de a határon valahogyan átjutó férfiak is be-betérnek hozzánk. Utána Nyírbátorba vezet az útjuk, ahol megkapják a szükséges papírokat – ismertette a műszakvezető.

Jóni Andrea kérdésünkre azt is elárulta, nem csupán a menekültek számában változott a határ menti helyzet, a segítségpontok felállítása óta ugyanis egy rendkívül jól szervezett rendszer épült ki, és a harcok elől menekülők körében sem olyan nagy a bizonytalanság, mint hónapokkal ezelőtt.

Ma már szinte 100 százalékban elmondható, hogy az emberek szervezetten érkeznek Ukrajnából, a nagy többség tudja, mikor és hová induljon. Sokan jönnek rokonokhoz, a kezdeti kaotikus állapotoknak már nyoma sincs. Nagyon ritka, hogy valaki úgy tér be hozzánk, hogy nincs hová mennie és szálláshoz kér segítséget. Jól működik az integrációs programunk is, melynek keretében a családoknak egy éven keresztül komplex segítséget nyújtunk. Támogatást kapnak a lakhatáshoz, különféle ellátást: az élelmezésen keresztül egészen a számlákig. Ennek vannak bizonyos feltételei: vagy egyéni vállalkozóvá kell válni egy éven belül, vagy pedig munkát kell vállalni. Úgy vélem, ez óriási segítség, egy év hosszú idő, és aki komolyan gondolja, hogy Magyarországon marad hosszútávon, az ez idő alatt képes annyira integrálódni, hogy talpra álljon – tette hozzá Jóni Andrea. 
MI

MI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában