Nyíregyháza

2022.11.04. 16:27

Az elhurcolt nyíregyháziak emléke

A II. világháborúban elhurcoltakra emlékeztek az Északi temetőben.

Fotó: Szarka Lajos

Hetvennyolc esztendővel ezelőtt, a II. világháborúban, 1944. november 2-án a „felszabadító" Vörös Hadsereg katonái megközelítőleg 2000 nyíregyházi és 800 ezer magyar polgárt vittek el málenkij robotra. Pénteken az elhurcoltak emlékművénél közös főhajtással emlékeztek a nyíregyházi Északi temetőben.

Dr. Ulrich Attila alpolgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a fiatalabb generációnak is fontos, hogy emlékezzenek a tragédiára, a borzalmakra. 

– Az ember és a történelem nagyon sokszor bebizonyította már, hogy a háborúk szülte, az emberből előtörő negatív énje, a másokon bosszúállás igénye sokszor sok ember életét tette tönkre. Ha azokra nézek, akik megszenvedték ezt a borzalmat, akkor a fiatalabb generációknak nemhogy itt kell állni, de meg kell próbálni megérteni és átérezni mindazt, amit akkor, 1944. november elején nagyon sok kisgyerek, szülő, testvér átélt – fejtegette dr. Ulrich Attila.

A történelmi egyházak képviselői is megemlékeztek az elhurcoltakról, értük közösen mondtak imádságot. A politikai és civil szervezetek képviselői, valamint a gyászünnepségen megjelent túlélők, leszármazottak és hozzátartozók közösen koszorúzták meg az elhurcoltak nyíregyházi emlékművét. 

 

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában