Interjú dr. Kovács Ferenccel, Nyíregyháza polgármesterével

2023.03.03. 11:30

Színvonalas munkahelyeket teremtenek

Rekord nagyságrendű, 92 886 458 428 forintos Nyíregyháza idei költségvetése.

Az új beruházások nemcsak Nyíregyházának nyit új távlatokat, hanem a vármegye és a régió gazdasága szempontjából is kiemelt jelentőséggel bírnak – mondta dr. Kovács Ferenc

Soha nem volt még ekkora a vármegyeszékhely költségvetése: a főösszeg 92,886 458 428 milliárd forint. A büdzsé a törvényi előírásoknak megfelelően készült el, és az előző évihez képest jóval magasabb összeget tartalmaz. A nehéz gazdasági környezet és az elszabaduló energiaárak mellett a városvezetés célja továbbra is település, a közszolgáltatások biztonságos, takarékos, racionális működtetése.

Mi élvez elsőbbséget, van-e fontossági sorrend a feladatköröket illetően?

– Ebben az esztendőben is prioritást élvez az gazdaságélénkítő beruházások feltételeinek, ezen belül pedig a színvonalas munkahelyeknek a megteremtése, eközben pedig alapvető teendő a városüzemeltetés megfelelő szintű biztosítása. A stabil, feszes, jól átgondolt gazdálkodásnak köszönhető, hogy jelentős tartalékkal rendelkezünk. Az elmúlt tíz évben Nyíregyháza hatalmas fejlődésen ment keresztül. A közlekedési, intézményi, turisztikai, zöldfelületi fejlesztések mellett mára az egyik legfontosabb küldetésünk a fiatalok itthon tartása, az ehhez szükséges feltételek javítása, a vonzerőnk növelése lett.

A W-Scope és a Boysen Battery Components Hungary Kft. már letette a voksot a város mellett. Mi győzhette meg a befektetőket?

– Az új beruházások nemcsak Nyíregyházának nyit új távlatokat, hanem a vármegye és a régió gazdasága szempontjából is kiemelt jelentőséggel bírnak. Jelentős munkahelyteremtéssel, beszállítói, szolgáltatói igényekkel járnak, ezek pedig hozzájárulnak a helyi gazdaság fejlődéséhez. Növeli a versenyképességünket, és komoly lakosságmegtartó ereje is van annak, hogy a befektetők bennünket választottak. A Déli Ipari Parkunk folyamatban lévő fejlesztése Magyarországon a legjobban előkészített iparfejlesztési területnek számít. Az egykori 127 hektáros ipari parkot több mint 500 hektárral bővítettük. Elkészültek a szükséges régészeti, talajmechanikai, lőszermentesítési vizsgálatok, elindult a közüzemi infrastruktúra fejlesztése is. A májusi kormányhatározat 22,7 milliárd forintot biztosított a villamosenergia-kapacitás növelésének kiépítésére. Azóta a kormánytámogatás mértéke megemelkedett, így az első ütemben, 184 MVA épül ki 33,8 milliárd forint ráfordítással.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere, Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere, Ko Kyung Hwan, a W-Scope ügyvezető igazgatója, dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Halkóné dr. Rudolf Éva, az önkormányzat gazdasági és tulajdonosi bizottságának elnöke
Fotós: Dodó Ferenc

A dél-koreai W-Scope első európai üzemében szeparátor fóliákat fog gyártani. Már javában építkeznek a 82,5 hektáros területen. A mintegy 290 milliárd forint értékű beruházás jóvoltából 1200 új munkahely jön létre. Ez a városunk történetének egyik legjelentősebb beruházása.
A német Boysen Battery Components Hungary Kft. is a Déli Ipari Parkban valósítja meg a vállalat első nemzetközi beruházását. Ez lesz a 28., és egyben a legnagyobb telephelye. Elektromos autókhoz alkatrészeket, takaró-tartólemezeket gyártanak a 60 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően, és ezzel 400 új munkahely létesül. Mindkét cég 2025-ben kezdi meg a termelést.
Ez a két beruházás nagy jelentőséggel bír az egész régió számára a foglalkoztatás bővülését, az új munkahelyek számát illetően. A gazdaság fejlődése, a beszállítói, szolgáltatói szektor lehetőségeinek növekedése is garantált.

Új dimenziók nyíltak meg a közlekedésben az útfejlesztésekkel, az útépítésekkel, a folyamatban lévő beruházások pedig tovább javíthatják a feltételeket e téren.

Az elmúlt esztendőben zárult az a projekt, melynek köszönhetően 38 földútból épülhetett aszfaltozott út és további 5 utca újult meg. Ehhez a nagyszabású útfejlesztéshez 5 milliárd forint kormányzati támogatás érkezett. Modernebb lett a belvárosban a Szarvas, a Szent István és a Széchenyi utca, folyamatban van az Ipari Park bekötő útjának és a Szélsőbokori útnak a fejlesztése, és a Tiszavasvári út–Derkovits utca csomópont bővítése is. A NIF Zrt. beruházásában a nagykörút délnyugati szakasza négysávos lesz 2024 tavaszára. Jelentősen átépül a vasútállomás környéke az intermodális csomóponttal, melynek célja, hogy a közúti és vasúti közösségi közlekedés összekapcsolódjon. Egy másik nagy projektünk a Tokaji út aluljáró tervezése, ez is folyamatban van.

Együttműködési megállapodás fűzi szorosabbra a kapcsolatot Nyíregyháza és Debrecen között. Miben nyilvánul meg ez a gyakorlatban?

– Például abban, hogy folyamatban van Debrecen és Nyíregyháza között a vasútfejlesztés tervezése. A döntéshozók kiválasztották a nyomvonalat a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánított 4-es számú főútnak a két vármegyeszékhelyt összekötő szakaszának a 2x2 sávosításához. Ezek a nagyszabású fejlesztések további térségi fejlesztéshez járulnak hozzá, ennek két motorja Debrecen és Nyíregyháza.

Az idei esztendő első közgyűlésén fogadták el a város költségvetését, ahol kiderült, hogy soha nem volt még ekkora a vármegyeszékhely költségvetése, a büdzsé a törvényi előírásoknak megfelelően készült el, és az előző évihez képest jóval magasabb összeget tartalmaz
Fotós: KM/Gazdag Mihály

Milyen stádiumban van a külső körgyűrű bezárása a város körül?

Már készülnek a nyomvonaltervek Nyírszőlős és Nyírtura között, és ennek meghatározó szerepe lehet a városunk jövőjét illetően. Nem pusztán a gazdaságfejlesztés szempontjából lesz óriási a jelentősége, hanem a munkaerő szállítása és utazása, valamint a városrészek és az agglomeráció közötti kapcsolattartás is lényegesen egyszerűbb lesz. Hatalmas lökést ad ez a turizmusnak is, hiszen Sóstógyógyfürdő a körgyűrűnek köszönhetően bármelyik irányból könnyen megközelíthető lesz.

A turizmus, az idegenforgalom, az energetika területén számos díjjal, elismeréssel büszkélkedhet az önkormányzat.

– A díjak, elismerések egyrészt visszaigazolásai annak, hogy a városvezetés komplex, egymásra épülő, egymást erősítő fejlesztéseket valósít meg, másrészt annak, hogy ennek a munkának konkrét, mérhető eredményei vannak. Erre minden nyíregyházi büszke lehet.
Az önkormányzatunk tavaly elnyerte az Energiahatékony Önkormányzat díjat. A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. Virtuális Erőmű Programjában azok az önkormányzatok kaphatják meg a címet, amelyek a kész tervek és a benyújtott pályázatok mellett megvalósított energetikai beruházásokkal, így mérhető megtakarításokkal vagy mérhető megújuló energiatermeléssel rendelkeznek. Pontosan tíz éve, 2013-ban kezdődtek meg az intézményi energetikai felújítások Nyíregyházán. Mára már minden óvodát, bölcsődét, számos oktatási, kulturális és egészségügyi intézményt korszerűsítettünk energetikailag. Mindez nagyon sokat jelentett most az energiaválság idején.

Díjak, szakmai elismerések

Az önkormányzat a „Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő integrált termék-, és szolgáltatásfejlesztése" című pályázat keretein belül megvalósított szökőkút parkkal és a gyógyhely zöldfelületi fejlesztéseivel kiérdemelte az Európa Zöld Városa nemzeti díj 3. helyezését. A XXIV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton az önkormányzat a Benczúr - Bessenyei terek fejlesztésének színvonalas megvalósításáért HUGBC különdíjat kapott.
Az Országos Polgárőr Szövetség a város és lakossága biztonságát szolgáló polgárőrség támogatásáért a Polgárőr Város kitüntető címet adományozta Nyíregyházának. A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. elnyerte az Év turisztikai szervezete díjat. Immár harmadik alkalommal nyerte el Nyíregyháza a Marketing Fővárosa címet. 2022-ben is Családbarát Munkahely Díjat nyert Nyíregyháza önkormányzata. Nyíregyháza önkormányzata kiérdemelte a „Kamaszbarát Önkormányzat" címet. 2015 és 2018 után a Nyíregyházi Állatpark ismét megkapta az Európa legjobb állatkertje címet az 500 ezer látogatószám alatti kategóriában. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége a Kállay Gyűjteményt az Év Múzeuma 2022 pályázaton Különdíj-elismerésben részesítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában