Nyíregyháza

2023.04.01. 07:00

Kihívás elfogadva: együtt mozogtak a katonákkal

A fiatalok futottak, az idősek sétáltak, így teljesítették a távot.

Fotó: Sipeki Péter

Az idén 175 éves Magyar Honvédség az évforduló alkalmából izgalmas kihívást hívott életre. Azoknak a jelentkezését várták, akik vállalták, hogy április 7-éig – Mészáros Lázár hadügyminiszterré kinevezésének évfordulójáig – egyénileg vagy csapatban lefutnak 175 kilométert. Nagy Szabina nyíregyházi önkormányzati képviselő, A Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Közhasznú Egyesület elnöke mert nagyot álmodni: elfogadta a kihívást, s maga mellé állított több száz embert, akik egyetlen délután alatt teljesítették a 175 kilométeres távot.

 

– Szerettem volna március végére egy nagyobb közösségi-sportos megmozdulást szervezni, így kapóra jött, amikor megláttam a Magyar Honvédség felhívását. Arra buzdították az embereket, hogy április 7-éig akár egyénileg, akár négyfős csoportokban fussanak 175 kilométert a szervezet megalakulásának 175. évfordulója alkalmából – mondta el lapunknak Nagy Szabina, Jósaváros önkormányzati képviselője a péntek délutáni rendezvényen.

Generációk mozogtak együtt

– Be akartam vonni az erdőjáró nordic walkingos nyugdíjas csoportokat is a kihívásba, de tudtam, hogy ők a koruknál fogva már nem vállalkoznak a futásra. Felvettem a kapcsolatot Kertész József őrnaggyal, a nyíregyházi 5. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetőjével, akivel közösen azt találtuk ki, hogy amíg közel kétszáz fiatal, általános és középiskolások, a Nyíregyházi Box Club sportolói, a Honvédsuli kadétjai katonai felvezetéssel közösen futnak egy kilométert, addig a nyugdíjasok 175 percig sétálnak a rendezvénynek otthont adó sóstói erdőben – magyarázta Nagy Szabina, aki még mindig nem elégedett meg ennyivel. Kérésére kitelepültek a jósavárosi és nyíregyházi polgárőrök, a 100 Éves Patika vitaminszintméréssel, a rendőrség traffipax-futással és motorokkal várta az érdeklődőket, akik beszélgethettek egy dietetikussal az egészségmegőrzésről és a helyes táplálkozásról.

A futás az életük része

– A katonák mindennapjainak szerves része a futás, hiszen munkaidőben kötelező egy órát sportolnunk. A fizikai felmérés egyik első állomása is egy 3200 méteres futás, amit meghatározott szintidőre kell teljesíteni a hivatásos vagy szerződéses katonai szolgálatra jelentkezőknek – magyarázta Kertész József őrnagy. A nyíregyházi 5. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője hozzátette: a résztvevő csoportoknak, egyesületeknek, kluboknak emléklappal köszönik meg, hogy csatlakoztak a kihíváshoz és megemlékeztek a honvédség 175. évfordulójáról.

Naninski és Figaro, az akrobatikus duó gondoskodott arról, hogy a futók és sétálók egyaránt bemelegített izmokkal álljanak starthoz. Néhány közös kép készítése után eldörtült a rajtpisztoly, a fiatalok nekivágtak az egy kilométeres távnak, és útnak indultak az idősebbek is. Alig néhány perc múlva lihegve, kipirultan visszaértek a leg­gyorsabb futók, utánuk a mezőny nagyja, majd rövid pihenő után a gyerekek belevetették magukat a kísérőprogramokba.

Egy rendőrségi traffipax segítségével megtudhatták, milyen sebességgel képesek sprintelni. A közelgő húsvétról sem feledkeztek meg a szervezők, akik csokitojásokat rejtettek el a tornapályán és környékén. megérte tehát átkutatni a tisztást, hiszen a legügyesebbek azonnal pótolhatták a futás közben elégetett kalóriákat.

Jól érezték magukat

– Mindig kíváncsi voltam, hogy milyen gyorsan bírok futni, a legjobb eredményem 20 kilométer per óra – árulta el Marosvári Zoé. Az  Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium negyedikes diákja rendszeresen sportol, így könnyedén lefutotta az egy kilométeres távot, majd osztálytársaival közösen próbálta ki a különböző játékokat.

– A tojáskeresésben nem voltam szerencsés, nem találtam egyet sem, de nem bánom, jól éreztük magunkat, ez a lényeg – jegyezte meg a kisdiák. 

KM
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában