Nyelvtanulás

2023.05.20. 07:59

A lovári nyelv és az eszperantó

Mindkét nyelv a „legkönnyebben” megtanulható nyelvek közé tartozik.

Zamenhof emléktáblájánál

Forrás: Asztalosné Koltai Györgyi archívuma

Rendszeresen részt vesznek egymás programjain a keleti országrész eszperantó csoportjai. A debreceni eszperantó csoport egyik tagja, Arató Kocsárd Valér nyelvész 2022 augusztusában indított el a különböző nyelvekről egy előadás-sorozatot, amelynek a harmadik foglalkozását április végén a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban tartották. Ezen a rendezvényen a fő téma a lovári nyelv és az eszperantó nyelv összehasonlítása volt. A programon részt vett a Nyíregyházi „Verda Stelo” Eszperantó Egyesület képviseletében Asztalosné Koltai Györgyi, aki beszámolt lapunknak a rendezvényről. 

Francia és kubai vendég

– Mindkét nyelv a „legkönnyebben” megtanulható nyelvek közé tartozik, ezért előszeretettel választották a diplomára vágyók valamelyiket, amikor a diploma feltétele a nyelvvizsga volt. Lakatos Antal cigány származású gyógypedagógus a cigányság történetét, a történelem során átélt megpróbáltatásait, a hatalom asszimilációs törekvéseit, ennek eredményeit és kudarcait és a különböző cigány népcsoportokat ismertette előadásában. Arató Kocsárd Valér a lovári nyelv szerkezetéről beszélt, összehasonlítva azt az eszperantó nyelv felépítésével. Az előadások részben magyarul, de nagyobbrészt eszperantó nyelven hangzottak el, mert az ország több pontjáról érkezett 22 résztvevő között volt egy francia és egy kubai eszperantista is. 
KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában