Nyíregyháza

2023.06.28. 17:44

Átadták a Köz Szolgálatáért díjakat

Először adták át a Köz Szolgálatért díjat, összesen huszonegyen vehették át az elismerést.

Elismerések, amelyekből erőt meríthetnek további munkájukhoz a díjazottak, s amelyek példaértékűek lehetnek munkatársaiknak is a hétköznapokban — hangzott el a gondolat a Köz Szolgálatáért díjak átadásán szerdán a megyeházán. A Magyar Kormánytisztviselői Kar (MKK) , a vármegyei önkormányzat és a vármegyei kormányhivatal főispánja, Román István javaslatára első alkalommal nyújtottak át díjakat kormánytisztviselőknek, köztisztviselőknek, valamint az önkormányzati szférában dolgozóknak több évtizedes, kimagasló munkájuk elismeréseként.


– Mi, a Magyar Kormánytisztviselői Kar vármegyei tisztségviselői arra törekszünk, hogy lehetőségeinkhez mérten hozzájáruljunk a kormánytisztviselők munkahelyi komfortjához. Tapasztalataink szerint ennek legfontosabb tényezője a munkahelyi légkör, mely a kollégák egymás közötti kapcsolatain alapul, éppen ezért igyekszünk minden olyan szabadidős programot támogatni, amely közelebb hozza egymáshoz őket, élményt nyújt számukra. A közigazgatásban dolgozók visszajelzései alapján munkájuk anyagi és erkölcsi megbecsülése ugyancsak komfortérzetük fokmérője, ezért is vettük jó néven ennek a díjnak a megalapítását, mellyel megköszönhetjük a kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégák munkáját – mondta köszöntőjében dr. Szűcs Sándor, az MKK területi elnöke.


Nem szürke, szerteágazó

Majd Magyari Zoltántól, a magyar közigazgatás atyjától idézett, aki szerint: – „A közigazgatás nem az egyes emberek hatalma a többi felett, hanem a nemzet szervezete, közös céljainak megvalósítására, közös szükségleteinek kielégítésére. A közigazgatásnak nincs más létjogosultsága, nincs más mértéke, mint az emberek és a nemzet szolgálata.” Jó érzés tudni, hogy a kollégák közül sokan ma is a Magyari -féle zsinórmérték szerint végzik feladataikat. Sokak fejében az él, hogy a közigazgatás szürke és unalmas, ám hogy valójában mennyire színes, mennyire szerteágazó s milyen sok különböző szakterületről (egészségügyi, informatika, jog, környezetvédelmi szakember) érkeznek a kollégák, mi sem bizonyítja jobban, mint a mai díjátadás is – mondta dr. Szűcs Sándor, s jó egészséget kívánt kollégáinak a további munkájukhoz.


A köztisztviselőket a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium tanulói lepték meg műsorukkal, majd Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke vette át a szót, aki szintén ráirányította a figyelmet a köztisztviselők fontos, a köz javát szolgáló munkájára. Úgy fogalmazott, a közigazgatásban dolgozókon keresztül „kapnak képet” az emberek az államról, az ügyintézések során találkoznak az állammal. S amikor nemzetről beszélünk, gondoljanak a külhoni magyarokra is, akik adott esetben nálunk intézik ügyeiket, s épp ezekben az időkben külön figyelemre, megértésre van szükségük.


A díjak átadása előtt a főispán, Román István szólt a kormánytisztviselőkhöz, köztisztviselőkhöz. Elsősorban megköszönte munkájukat, majd kiemelte a díj nagyon becses azoknak, akik kapják, hiszen a saját közösségük fejezi ki tiszteletét vele.

– Körbe nézek a jelenlévőkön és néhány kifejezés rögtön eszembe jut: alázat, tisztesség, munkafegyelem, alaposság, együttműködés, szorgalom. Azt gondolom, ezek mind olyan tulajdonságok, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy valaki a köz szolgálatáért végezze a munkáját. Ahhoz, hogy jól végezzük ezt a munkát, szeretettel kell fordulni mindenhez, ami körbevesz minket. Szeretettel kell fordulni a munkánk felé, azok felé az emberek felé, akikért dolgozunk és szeretni kell azt a települést, ahol dolgozunk, szeretni kell hazánkat. Samassa József egykori bíboros mondta: „ Az érdem ott kezdődik, ahol a kötelesség végződik”. S ha most végig gondolom az elmúlt éveket, akkor látom, hogy a kötelességen túlmenően is helyt kellett állni a közigazgatásban is, például amikor éjszaka kellett oltóanyagot pakolni vagy iskolába fertőtlenítőszereket szállítani, amikor ételt készítettek a határon a menekülteknek az önkéntes segítőink. Ezeket nem munkaköri kötelességből, hanem tisztességből és segítőkészségből tették, s nagyon sok ilyen példát említhetnék még. Az elismeréshez mindenkinek gratulálok és jó egészséget kívánok – zárta gondolatait a főispán.

 

Nagyfokú empátia

Dr. Gyurikovits Zsolt a vármegyei kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályán dolgozik pártfogói felügyelőként. Mint mondta, a kitüntetés elsősorban azt jelenti számára, hogy a kollégái és a felettesei elismerik a munkáját, amit közel 20 éve végez ezen a területen.


– A miénk egy speciális terület, nem a klasszikus közigazgatási feladatot végezzük, a büntetés-végrehajtásban dolgozunk. Hogy mi benne a kihívás? Hogy megtaláljuk a sikerélményt, ezen kívül nagy fokú empátiára is szükség van, hogy a visszaeső, többszörösen visszaeső pártfogoltjainkkal előítélet nélkül foglalkozzunk. Minimum egy évig kísérjük őket, havonta találkozunk velünk, s abban segítjük őket, hogy tiszta lappal indulhasson az életük.

 

Köz Szolgálatáért Díjban részesültek:

Balázsné Keller Olga
Dr. Bölcsik István
Dr. Dolhai Edina
Fórizs Erzsébet
Lévai Károly
Majtényi Edit
Szabó Zoltánné
Szabóné Sütő Mária
Dr. Takács Csaba
Szijártóné Szűcs Katalin
dr. Gyurikovits Zsolt
Szabóné Földi Ildikó
Vislóczki Józsefné
Kékesi József Jánosné
Puskás Zoltánné
Felföldi Margit
Terbócsné Pekk Zsuzsanna
Doma Anikó
Szabó Lászlóné
Girus András
Gálné dr. Végh Sarolta


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában